Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 27
 İndirme 1
Türkiye’de Cumhuriyet Döneminde İngilizce Öğretmeni Yetiştirme Sürecinin Tarihsel Gelişim Açıdan Değerlendirilmesi
2018
Dergi:  
OPUS Toplum Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türkiye’de İngilizce öğretmeni yetiştirme süreci incelendiğinde bu konuda belli bir birikimin olduğu görülmektedir. Günümüzde İngilizce öğretmeni yetiştirme anlayış ve uygulamalarının daha iyi anlaşılması için konunun tarihsel açıdan incelenmesi gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Çünkü öğretmen yetiştirme programları düzenlenirken geçmişten dersler çıkarılması, geleceğe ilişki alınacak kararlarda tarihsel birikimden yararlanılması beklenir. Bu araştırmanın amacı Türkiye’de cumhuriyet döneminde İngilizce öğretmeni yetiştirme sürecinin tarihsel gelişim açısından değerlendirilmesidir. Bu amaç çerçevesinde internet ve kütüphane ortamında literatür taraması yapılmıştır. Amaca uygun bulunan makale, kitap ve lisansüstü tezler betimsel analiz yöntemiyle incelenmiştir. Araştırma sonucunda Cumhuriyet döneminde İngilizce öğretmeni yetiştirme konusunda önemli birikim olmasına rağmen sistemli çalışmaların yapılmadığı görülmektedir. İngilizce öğretmeni ihtiyacı 1923 ve 1950 yılları arasında farklı kaynaklardan karşılanmaya çalışılmıştır. Muallim muavinliği de bu dönemde öğretmen ihtiyacını karşılamaya yönelik uygulamalardan birisidir. 1950 ve 1980 yılları arasında ise artan İngilizce öğretmeni ihtiyacı bölüme daha fazla öğrenci alınması ve az da olsa yeni okulların açılması yoluyla giderilmeye çalışılmış, fakat yapılan bu çalışmalardan da öğretmen ihtiyacı tam olarak karşılanamamıştır. 1980 sonrasında ise öğretmen yetiştiren kurumlar üniversite bünyesine alınmış, öğretmen yetiştirme işi politik etkilerden uzak tutulmaya çalışılmıştır. Fakat bu dönemde niceliğe verilen önem niteliğe verilmemiştir. 

Anahtar Kelimeler:

An Evaluation Of English Language Teacher Training In The Republic Period In Turkey From The Viewpoint Of Historical Development
2018
Yazar:  
Özet:

When English language teacher training in Turkey is examined, it is seen that there is some accumulation of knowledge in this field. In order to grasp better today’s understanding and practices of English language teacher training, the need to examine it historically arises because when teacher training programs are designed, it is expected to learn a lesson from the past and to benefit from historical accumulation of knowledge in this field in making decisions about the future. The purpose of this study is to evaluate English language teacher training in the Republic Period in Turkey from the viewpoint of historical development. To this end, review of literature was conducted in the internet and in the library. Articles, books and dissertations which were found to be suitable for the purpose of the study were examined with descriptive analysis method. As a result of the study, it is seen that no systematic studies were conducted on English language teacher training although there was significant accumulation of knowledge in this field in the Republic Period. In order to meet the need for English language teachers, different resources were used in 1923-1950s. Teaching assistants are one of the practices of meeting the need for teachers in this period. Between the years 1950 and 1980s, in order to meet the increasing need for English language teachers, there were efforts to admit more students to English language teaching departments and to open new schools if there were few, but the need for English language teachers was not fully met with such practices. In the late 1980, the institutions training teachers were incorporated into universities and there was an effort to keep teacher training away from political influences. However, in this period no importance was given to the quality of teacher training.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


OPUS Toplum Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.941
Atıf : 11.921
2023 Impact/Etki : 0.439
OPUS Toplum Araştırmaları Dergisi