Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 25
 İndirme 9
STANDART TÜRKİYE TÜRKÇESİNDE SÖZ DİZİMİ AÇISINDAN FİİL GRUPLARI (MASTAR-PARTİSİP-GERUNDIUM) ÜZERİNE
2021
Dergi:  
Erzurum Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Dil, karmaşık yapıları düzene koyan biçimsel bir sistemdir. Belirli bir maksadı karşılamak için pek çok yapının bir araya geldiği mantıksal oluşumlar bütünüdür. Dili oluşturan unsurlar, dizisel ve dizimsel eksende mantık ilkeleri çerçevesinde bir araya gelirler. Bir başka deyişle, aralarında hem yapı hem de anlam bakımından bir ahenk söz konusudur. Bu çalışmada, fiil grupları başlığı altında değerlendirilen mastar, partisip ve gerundium grupları daha çok yapısal boyutta ele alınmış, tamlayan ve tamlanan ilişkisi göz önünde bulundurularak, söz dizimi açısından incelenmiştir. Özne, nesne ya da tümleç gibi cümle unsurları, mastar-partisip ve gerundium eklerinden önce fiile bağlanmakta ve fiilden sonra mastar-partisip ve gerundium gruplarının ekleri bağlanarak fiil grupları oluşturulmaktadır. Türkçede sadece isim tamlamalarında tamlayan-tamlanan ilişkisi söz konusu değildir. Aynı zamanda özne-yüklem, nesne-fiil, tümleç–fiil, sıfat-isim, ek-kök arasında da tamlayan ve tamlanan ilişkisi söz konusudur. Üzerinde durduğumuz fiil gruplarında ise, özne/nesne/tümleç-fiil arasında tamlayan-tamlanan ilişkisi söz konusudur. Bundan dolayı fiil grupları, tamlayan ve tamlanan ilişkisi neticesinde değerlendirilmelidir.

Anahtar Kelimeler:

On Verb Groups In Terms Of Syntax In Standard Turkish (infinitive – Participle- Gerundium)
2021
Yazar:  
Özet:

Language is a formal system which sequences complex structures. It is the whole of logical formations where many structures come together to realize a specific objective. The elements which comprise a language are clustered within a sequential and syntagmatic plane and according to the principles of logic. In other words, these clusters come together in a harmony in terms of structure and meaning. This study focuses on the structural aspects of verb groups, namely infinitive, participle and gerundium, and analyzes the sequential properties of these groups through the relationship between determinant and determinatum. Sentence elements such as subject, object or complement connect to the verb before the suffixes of infinitive, participle and gerundium, and the suffixes of infinitive, participle and gerundium are added to the verb to form verb groups. The relationship between determinant and determinatum does not only manifest in possessive constructions in Turkish; it manifests between subject and object, complement and verb, adjective and noun, and suffix and stem. The verb groups which this study focuses on manifest a determinant-determinatum relationship between subject/object/complement and verb. Hence verb groups must be evaluated based on the result of the relationship between determinant and determinatum.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Erzurum Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 170
Atıf : 457
Erzurum Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi