Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 17
 İndirme 5
Fransız Gazetelerinde “İslam”ın Temsili ve İslamofobinin İnşası: Le Figaro, Le Monde ve L’Opinion Örneği
2022
Dergi:  
TRT Akademi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada çevrim içi nefret söyleminin en çok görüldüğü alanlardan biri olan İslamofobik nefret söylemi Fransa örneğinde incelenmiştir. 2015 yılında gerçekleşen Charlie Hedbo, Paris ve Nice saldırılarından sonra, sağ siyasetin ve güvenlik endişelerinin yükselişe geçmesine bağlı olarak Avrupa’da İslamofobinin ve Müslümanlara karşı ayrımcılığın arttığı ülkelerden biri hâline gelmiştir. Alan yazında Fransız medyasının İslamofobiyi ve ayrımcılığı yeniden inşa ettiğine yönelik çok sayıda çalışma bulunmakla birlikte bu araştırmaların geneli, ülkede İslam karşıtlığını yükseltecek bir terör olayının etkilerine odaklanmaktadır. Bu bağlamda, bu çalışmanın temel amacı, İslamofobinin yükselişine zemin hazırlayacak herhangi bir suç/terör olayının gerçekleşmediği ancak 2022 cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesine gelen dönemde, yayın politikaları farklılaşan Le Figaro (merkez sağ), Le Monde (merkez sol), L’Opinion gazetelerinde “İslam”ın temsil biçimini analiz etmektedir. Dolayısıyla 01.01.2022- 31.03.2022 tarihleri arası inceleme döneminde, ilgili gazetelerde “İslam” anahtar kelimesine sahip içerikler, haberlerin türü, konusu/niteliği/ biçimsel özellikleri, ayrımcı/ötekileştirici ibarelere yer verilme düzeyi, ikili karşıtlıkların varlığı ve etkileşim değişkenleri bağlamında nicel ve nitel içerik analizi yöntemi ile incelenmiştir. Araştırma sonucunda, yayın politikalarına göre gazetelerde sayısal dağılımı değişmekle birlikte, ilgili gazetelerde İslam’ın manipülatif bir ideoloji ve düşman olarak yanlı ve olumsuz temsil edildiği, terör, güvenlik ve suçla ilişkilendirildiği, Müslümanlara yönelik ötekileştirici ifadelere yer verildiği ancak içeriklerin niceliksel/konu bazlı dağılımı ve ikili karşıtlıkların inşasının yayın politikalarına göre değiştiği tespit edilmiştir. Ayrıca, araştırmada tespit edilen bir diğer önemli sonuç, aşırı sağ politikaları ile ön plana çıkan Cumhurbaşkanı Adayı E. Zemmour’un İslamofobik ve ırkçı söyleminin Le Figaro’da olumlanmasına karşın Le Monde ve L’Opinion gazetelerinde bu söyleme yönelik eleştirel bir yaklaşımın benimsendiği ve mevcut Cumhurbaşkanı E. Macron’un Müslüman topluluklarla diyalog çabalarının olumlandığıdır.

Anahtar Kelimeler:

The Representation Of "islam" and The Construction Of Islamophobia In French Newspapers: Le Figaro, Le Monde and L'opinion Sample
2022
Dergi:  
TRT Akademi
Yazar:  
Özet:

Although there are many studies in the literature which focuses the reconstruction of Islamophobia in French media; most of these studies focus on the effects of an event such as the Charlie Hedbo, Paris, Nice attacks, veil bans that can increase anti-Islamism in the country. In this context, the main purpose of this study is to analyze the representation of “Islam” in Le Figaro (center right), Le Monde (center left), L'Opinion whose publishing policies differs, in the period before the 2022 Presidential elections when any crime/terrorism event did not occur. So, in 01.01.2022 and 31.03.2022 period, the contents with the keyword "Islam" in the newspapers were examined by quantitative and qualitative content analysis method via type/subject/quality/formal features of contents, the level of discriminatory phrases, the presence of binary oppositions and interaction variables. In conclusion, although the numerical distribution in the newspapers changes according to the publication policies, it is stated that Islam is represented in a biased and negative way as a manipulative ideology and enemy, associated with terrorism, security, crime and the analysed contents include othering statements against Muslims. However, it has been determined that the quantitative/subjectbased distribution of the contents and the construction of binary oppositions vary according to the publication policies. In addition, another important result of the research is that although the Islamophobic and racist discourse of Presidential candidate E. Zemmour, who stands out with his far-right policies, is affirmed in Le Figaro; a critical approach to this discourse is adopted in Le Monde and L'Opinion newspapers, and the current President E. Macron's efforts for dialogue with Muslim communities are affirmed.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








TRT Akademi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 417
Atıf : 1.714
2023 Impact/Etki : 0.225
TRT Akademi