Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 41
Irkçılık ve Nefret Söylemi Bağlamında George Floyd’un Ölümü Haberlerinin Analizi
2020
Dergi:  
OPUS Toplum Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

ABD’de 25 Mayıs 2020 tarihinde George Floyd’un öldürülmesi sonrasındaki olaylar kitlesel tepkiye dönüşmüş ve diğer ülkelere de yayılmıştır. Bu çalışmada www.amerikaninsesi.com haber sitesinde George Floyd haberleri ırkçılık ve nefret söylemi bağlamında incelenmiştir. Çalışmanın amacı Amerika’da polis şiddeti sonucu hayatını kaybeden George Floyd’un ölüm haberlerinin www.amerikaninsesi.com haber sitesinde nasıl yansıtıldığını ve siyahi olmasının ırkçılık ve nefret söylemi bağlamında nasıl aktarıldığını tespit etmektir. Amaçsal örneklem yöntemine göre olayın meydana geldiği 25 Mayıs tarihinden sonra ilk haberin yayınlandığı 27 Mayıs ve 2 Haziran tarihleri arasındaki bir haftalık süre çalışma kapsamına alınmıştır. Bir haftalık süreçte imzasız olarak yayınlanan on yedi haber incelenmiştir. Haberde kullanılan dikkat çekici, anlam üreten fotoğraflar da çalışma kapsamına alınmıştır. Yöntem olarak Teun A. van Dijk’ın eleştirel söylem analizi kullanılmıştır. İncelenen haberlerde Floyd’un ölümü sonrasındaki şiddet olaylarına dikkat çekildiği görülmüştür. Ana olay ve haber öznesi önemsizleştirilmiştir. Ana olay protestolar olarak sunulmuştur. İdeoloji ve anlam yüklü fotoğraflar kullanılmıştır. Haberlerde siyahiler suç, yoksulluk, şiddet ve yağma ile ilişkilendirilmiştir. Göstericiler ve polis karşıtlığı üzerinden öteki tanımlanmıştır. Resmi kurum ve yetkililerin açıklamaları aktif cümlelerle aktarılarak söylemleri yeniden üretilmiştir. Haberlerde ötekileştirici, özneyi önemsizleştirici sözcüklere yer verilmiştir. Haberlerde göstericilerin söylem ve açıklamalarına yer verilmemiştir. Yargılamanın adil olup olmadığı, toplumda siyahilerin karşılaştıkları ırkçı ve ötekileştirici yaklaşım üzerinde çok fazla durulmamıştır.

Anahtar Kelimeler:

Analysis Of George Floyd's Death News In The Context Of Racism and Hate Discourse
2020
Yazar:  
Özet:

In the United States, the events that followed the murder of George Floyd on May 25, 2020 turned into a mass reaction and spread to other countries. In this study, the news of George Floyd's death on www.amerikaninsesi.com was analyzed in the context of racism and hate speech. The aim of the study is to determine how the news of the death of George Floyd, who died as a result of police violence, was reflected on www.amerikaninsesi.com and how black people were perceived in the context of racism and hate speech. As the first piece news on this incident was published on 27 May,in line with the framework of the purposeful sampling method, the one week period between 27 May and 2 June was included in the analysis conducted in this study. The seventeen pieces of news published in this one-week period were analyzed in detail. Remarkable and meaningful photographs used in the news were also included in the study. Critical discourse analysis of Teun A. van Dijk was chosen as the research method. Analysis of the news revealed that attention was drawn to the violence that occured after the death of Floyd. The main incident and news subject were trivialized. Protests were presented as the main event. Ideological and meaningful photos were used. In the news, blacks were associated with crime, poverty, violence and looting. Otherization was defined around demonstrators and police opposition. Statements by public institutions and officials were conveyed in the forms of active sentences and their discourses were reproduced. In the news, the words otherizing and trivializing the person were used. The discourses and statements of the demonstrators were not included in the news. Whether the trial was fair or not, othering or the racist approach that Blacks face in society was not emphasized at all.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








OPUS Toplum Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.941
Atıf : 11.921
2023 Impact/Etki : 0.439
OPUS Toplum Araştırmaları Dergisi