Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 86
 İndirme 45
Hatay’ın Anavatana Katılışına Kilis Basınından Bakış
2019
Dergi:  
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)
Yazar:  
Özet:

Bilindiği üzere Hatay 1921’de Fransızlarla yapılan Ankara Antlaşmasıyla Türkiye dışında kalmıştı. Başlangıçta geçici olarak Suriye egemenliğinde olan Hatay 27 Ocak 1937’de Milletler Cemiyeti’nin almış olduğu bir kararla bağımsızlığı tanınmış ve 12 Eylül 1938’de Bağımsız Hatay Devleti kurulmuştur. 23 Haziran 1939 tarihinde Hatay Meclis’i almış olduğu kararla Türkiye’ye katıldı. Fransa ile yapılan anlaşma ile Hatay artık Türkiye’nin 63. Vilayeti oldu. Bu tarihi olayla ilgili 1939’da “Kilis” gazetesinde çıkan haberler Hatay’ın Anavatan’a katılışını günü gününe vermesi bakımından dikkate değerdir. Gazetede Hatay’ın bağımsızlık yolunda sarf ettiği çabalar anlatılırken Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ve o dönemki bürokratlarımızın bu konuyla ilgili haberlerini görebilmekteyiz. Bu doğrultuda komşu il Kilis’te yerel basında çıkan haberler o dönem Hatay’ın Anavatan’a katılışını Kilis halkının bakışıyla ortaya koymaktadır. Gazetede Fransızlarla yapılan antlaşma gereği Türkiye’ye verilen köyler de isim isim verilmektedir. Bu köylerdeki ahalinin durumu ve bazı köylerdeki eşkıya varlığının halkı tehdit etmesi de gazetedeki haberler arasında sıralanabilir. Anadolu Ajansına dayandırılarak verilen bu haberlerde ayrıca Hatay - Suriye sınırı izah edilmektedir. Hatay Devlet Reisi olarak adlandırılan Tayfur Sökmen’in Hatay Devlet Reisliği bayrağını “Milli Şef”e teslim etmesi ile ilgili haberler de gazetede yerini almaktadır. Ayrıca Kilis basınında Hatay’ın kurtuluşu ile ilgili çıkan şiirler de bu tarihi olayı şiir diliyle göstermesi bakımından dikkate değerdir. Tayfur Sökmen’e ithafen yazılan şiirler de aynı doğrultuda değerlendirilebilir. İnönü’nün Hatay sorunu ile ilgilenmesi ve sorunun çözüme kavuşturulması yine Kilis gazetesinin sütunlarında yer almaktadır. Tarihe gazete sayfalarından şahitlik ederek bakmak o dönemi günümüzde yeniden okumamıza ve farklı bakış açıları geliştirmemize olanak sağlamaktadır. Gazetede Hatay’ın Türkiye’ye katılışı bugün olmuş gibi haber sıcaklığıyla sunulmaktadır. Bu sunum içerisinde dönemin bürokratlarına ve siyasetçilerine yapılan övgüler gazete köşelerinde haber olarak yer almaktadır. 1939’da halkın Hatay’a bakışı, günlük hadiseler, gazetenin kamuoyu oluşturması gibi hadiseler gazete yapraklarında hâlâ sıcaklığını korumaktadır. Bu yönüyle Kilis’ten Hatay’a basın yoluyla bakışı irdeleyen bu çalışma Hatay’ın anavatana katılışına farklı bir bakış açısı getirmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Hatay's participation in Anavatana from the church press
2019
Yazar:  
Özet:

Hatay was known to be outside of Turkey by the Ankara Treaty with the French in 1921. Hatay, which was initially temporarily in the sovereignty of Syria, was recognized as independent by a decision adopted by the United Nations on 27 January 1937 and the Independent Hatay State was established on 12 September 1938. On June 23, 1939, Hatay joined Turkey with a decision to adopt the Hatay Parliament. With the deal with France, Hatay is now Turkey’s 63. It was province. The news about this historic event in 1939 in the "Kilis" newspaper is worth consideration in terms of Hatay's participation in the Motherland on the day. The newspaper tells us about the efforts of Hatay on the way of independence, and we can see the news of Gazi Mustafa Kemal Atatürk and our bureaucrates at that time about this issue. In this direction, the news that comes out in the local press in the neighboring province of Kilis reveals that Hatay's participation in the Motherland of that time with the eyes of the people of Kilis. In the newspaper, the villages given to Turkey under the treaty with the French are also named. The situation of the habitat in these villages and the presence of the habitat in some villages threatens the people can also be ranked among the news in the newspaper. The news provided by the Anadolu Agency also explains the Hatay-Syria border. The news about the transfer of Tayfur Sökmen's flag to the "National Chef" of the Hatay State Reisi, called Hatay State Reisi, is also placed in the newspaper. In addition, the poems that appear in the Kilis press about the liberation of Hatay are also worth consideration in terms of showing this historical event in the poetic language. The poems written on the appellation to Tayfur Sökmen can also be evaluated in the same direction. The interest of Inönü in the Hatay problem and the solution of the problem is again in the columns of the Kilis newspaper. By witnessing the pages of the history newspapers, we can read the time again and develop different perspectives today. In the newspaper, Hatay's participation in Turkey is presented with the heat of the news as it was today. In this presentation, praise to the bureaucrates and politicians of the time appears as news in the corner of the newspaper. In 1939, people’s look at Hatay, daily events, events such as the publication of the newspaper keeps the heat in the newspaper leaves. In this direction, this study, which looks from Kilis to Hatay through the press, brings a different perspective on Hatay's participation in the motherhood.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.460
Atıf : 2.574
2023 Impact/Etki : 0.028
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)