Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 1.484
 İndirme 319
 Sesli Dinleme 8
Türkiye-Abd İlişkilerinde Dönüm Noktaları (1945-1980)
2020
Dergi:  
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)
Yazar:  
Özet:

Türk-Amerikan İlişkileri Osmanlı döneminde ticari faliyet ve misyonerlik olarak kendini göstermiştir. 1800’lü yılların başında Ortadoğuya misyoner gönderen ABD daha sonra bazı şehirlerde konsolosluklar açmıştır. Türkiye’nin bulunduğu jeopolitik konum ve SSCB tehdidi ABD ve Türkiye’yi birbirine yakınlaştırmıştır. Bu yakınlaşma 1947’de Truman Doktrini altında Türkiye’ye yapılan askeri ve ekonomik yardımlarla pekiştirilmiştir. Daha sonra ise Türkiye’nin ABD yanında Kore’de savaşa girmesi, BM gücü altında yer alması, NATO’ya üye olması gibi faliyetler ABD ve Türkiye’yi birbirine yakınlaştırmıştır. Türkiye-ABD ilişkileri 1950’li yıllarda sorunsuz bir şekilde geçse de 1960’lı yıllarda ikili ilişkiler sorgulanır hale gelmiştir. Küba krizi Türkiye’nin ABD’ye olan güvenini sarstığı ilk olaydır. 1963-1964 Kıbrıs krizinde Jhonson mektubu 1980’li yılların başına kadar sürecek soğuk ilişkilere neden olmuştur. 1945-1980 arasındaki dönemde bazı kritik dönüm noktaları ele alınarak hazırlanan bu makalede Türkiye-ABD arasındaki ilişkiler değerlendirilirken Türkiye’nin ne ölçüde ulusal çıkarıyla örtüşen kararlar aldığı, ulusal çıkarına aykırı gelişen olaylarda ne ölçüde tepki verip / ver(e) mediği sorularına cevap aranacaktır.

Anahtar Kelimeler:

The Turkey-American Relations (1945-1980)
2020
Yazar:  
Özet:

The Turkish-American relations showed themselves as a commercial fate and missionary in the Ottoman era. The United States, which sent missionaries to the Middle East in the early 1800s, later opened consulat in some cities. The geopolitical position of Turkey and the threat of the Soviet Union have brought the United States and Turkey closer to each other. This approach was reinforced by military and economic aid to Turkey under the Truman Doctrine in 1947. After that, the fact that Turkey entered the war in Korea alongside the United States, was under the power of the United Nations, and was a member of the NATO has made the United States and Turkey closer to each other. Although the relations between Turkey and the United States went smoothly in the 1950s, the bilateral relations became questionable in the 1960s. The Cuban crisis is the first incident in which Turkey’s confidence in the United States has been damaged. In the 1963-1964 Cyprus crisis, Jhonson's letter caused a cold relationship that would last until the early 1980s. In this article, which was prepared by discussing some critical turning points in the period between 1945 and 1980, the relations between Turkey and the United States are assessed while the extent to which decisions that Turkey has taken in accordance with its national interests, the extent to which events that are in conflict with its national interests will be reacted and the answer to the medical questions will be sought.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.460
Atıf : 2.588
2023 Impact/Etki : 0.028
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)