Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 578
 İndirme 67
OSMANLI MODERNLEŞMESİ VE BASIN: CERİDE-İ HAVADİS GAZETESİ ÜZERİNE BİR İNCELEME
2019
Dergi:  
Turkish Studies Historical Analysis
Yazar:  
Özet:

Osmanlı modernleşme sürecinde basın önemli bir rol oynamıştır. 19.yy’da meydana gelen toplumsal, kültürel ve siyasal dönüşümlerde kendini açığa buran bu durum, özellikle 1860’lardan sonra daha belirgin bir hale gelmiştir. Önemli aydınlar, çeşitli dergi ve gazetelerde modernleşme yönünde fikirler ortaya koymuş ve ayrıca basında kültürel hayatın yeni formları hızlı biçimde yayılmaya başlamıştır. Fakat bu dönüşümün gerçekte, Tanzimat Fermanı’nın 1839’daki ardından başlamış olan bir arka planı vadır. Bu bağlamda Osmanlı Devleti’nde ilk yarı-özel gazete olan Ceride-i Havadis önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmada Ceride-i Havadis gazetesinin 1840-1850 yılları arasındaki yayınları incelenmek suretiyle, 19.yy’da Osmanlı modernleşmesine olan muhtemel etkileri gösterilmeye çalışılmıştır. Bu amaçla gazetede çıkan haberler ve yazılar, iki başlık altında ele alınmıştır. Birinci bölümde 1860’lardan sonra öne çıkacak olan siyasal gelişmelerin arkaplanına ışık tutabilecek haber ve yazılar irdelenmiştir. Özellikle temel bazı siyasi kavramların Osmanlı düşünce dünyasına 1840’dan itibaren nüfuz etmeye başladığı ortaya konulmuştur. İkinci olarak ise toplumsal ve kültürel hayata ilişkin haber ve yazılar ele alınmıştır. Bu bölümde yeni tüketim ve yaşam biçimlerine odaklanarak, Ceride-i Havadis’in bu bağlamda öncü bir rol üstlendiği, çeşitli örnekler üzerinden gösterilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın temel amacı, 19.yy’da Osmanlı modernleşmesinin erken aşamalarında Ceride-i Havadis gazetesinin yerini gösterebilmektir. Böylece 1860’dan sonra görünürlük elde eden Osmanlı modernleşme dinamiklerinin, aslında belirli bir birikimin ve sürecin sonucu gösterilmeye çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

OSMANLI MODERNLEŞMESİ VE BASIN: CERİDE-İ HAVADİS GAZETESİ ÜZERİNE BİR İNCELEME
2019
Yazar:  
Özet:

Press has played an important role in the process of modernization. This situation, which has revealed itself in the social, cultural and political transformations that occurred in the 19th century, has become more evident, especially after the 1860s. Important illuminates have shown ideas about modernization in various magazines and newspapers, and new forms of cultural life have also started to spread rapidly in the press. But in fact, this transformation is a background that began after Tanzimat Ferman in 1839. In this context, Ceride-i Havadis, the first semi-private newspaper in the Ottoman State, has an important place. In this study, by studying the publications of the Ceride-i Havadis newspaper between the years 1840-1850, it was tried to show the potential effects of the Ottoman modernization in the 19th century. The newspapers and newspapers that appear in the newspaper have been discussed under two titles. In the first part, the news and the writings that can keep light on the background of the political developments that will stand out after the 1860s. It is revealed that some basic political concepts began to penetrate the Ottoman thought world since 1840. Secondly, news and articles about social and cultural life were discussed. In this section, focusing on new consumption and lifestyle, Ceride-i Havadis took a leading role in this context, it was tried to be shown through a variety of examples. The main purpose of the study is to be able to show the place of the Ceride-i Havadis newspaper in the early stages of Ottoman modernization in the 19th century. Thus, the dynamics of the Ottoman modernization, which gained visibility after 1860, were actually tried to be shown as a result of a certain accumulation and process.

Ottoman Modernisation and Press: A Study On The Newspaper Of Ceri̇de-i̇ Havadi̇s
2019
Yazar:  
Özet:

The press played major role in the process of the Ottoman modernisation. This phenomenon which manifested itself in the social, cultural and political transformations in the empire during 19th century came to the fore especially after 1860s. When the prominent intellectuals revealed their ideas on this great transformation (later-called modernisation/westernisation) in many periodicals and journals, new cultural forms also began to be spread by press at the same time. This transformation had, indeed, a background started after promulgation of the Tanzimat Edict in 1839 and in this context Ceride-i Havadis as the first semi-private journal had an important place. Analysing the collections of Ceride-i Havadis between 1840 and 1850, this article intends to demonstrate its probable influences on the Ottoman modernisation in 19th century. For this purpose, the news and the writings that were published in the journal are examined under two topics. In the first chapter, the news and the writings that might shed light on the backgrounds of political developments in the empire after 1860s are discussed and particularly some political concepts are analysed. Second chapter is dedicated the news and the writings related to cultural and social life. Focusing the penetrating of new forms of life and consuming culture into Ottoman world, this chapter tries to display the leading role of Ceride-i Havadis in this change. Main purpose of the study is to designate the spesific place of Ceride-i Havadis at the earlier stages of the Ottoman modernisation. Therefore, it becomes more clear that the dynamics of Ottoman modernisation which became more apparent after 1860 were to some extent the consequence of a cumulative process.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Turkish Studies Historical Analysis

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 141
Atıf : 46
Turkish Studies Historical Analysis