Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 45
 İndirme 18
MERKEZ BANKASI BAĞIMSIZLIĞINA KANTİTATİF BİR İNCELEME
2019
Dergi:  
Turkish Studies Economics, Finance, Politics
Yazar:  
Özet:

Toplumsal refah politik ekonominin en temel amaçlarından birisidir. Toplumsal refah, istihdam ve büyüme rakamlarının arzu edilen seviyelerde gerçekleşmesi halinde tezahür etmektedir. Sürdürülebilir bir istihdam ve büyüme politikasının temelinde ise fiyat istikrarının sağlanması yatmaktadır. Fiyat istikrar ise merkez bankalarının birincil amacıdır. Merkez bankalarının fiyat istikrarının sağlayabilmesi ve dışsal etkenlerden etkin bir şekilde koruyabilmesinin temel şartı ise merkez bankası bağımsızlığıdır. Merkez bankası bağımsızlığına yönelik tartışmalar kurumun saygınlığına ve itibarına gölge düşürdüğü gibi toplumsal refahı da etkileyebilmektedir. Özellikle fiyat istikrarsızlığına bağlı olarak yaşana makroekonomik dengesizlikler toplum ile merkez bankasını dolaylı olarak karşı karşıya getirmektedir. Toplum, fiyat istikrarsızlığına bağlı olarak ortaya çıkan dengesizlikten sorumlu olarak siyasi otoriteyi görmektedir. Toplumun siyasi otorite ile karşı karşıya gelmesi neticesinde siyasi otorite merkez bankasının amaç ve araç bağımsızlığı üzerinde bir baskı mekanizması kurma ihtiyacı hissetmektedir. İşte bu noktada, bu çalışmanın çıkış noktası, demografik yapıların, gelir düzeylerinin ve siyasal tercihlerin merkez bankası bağımsızlığına bakış açılarını kantitatif bir yöntemle ortaya koymaktır. Bu kapsamda yapılan çalışma araştırma neticesinde siyasal tercihler ile merkez bankası başkanının istifası/görev alınması arasında anlamlı bir ilişki olduğu, siyasal ve gelir düzeyleri ile merkez bankası bağımsızlığı algısı arasında anlamlı bir ilişki olduğu, siyasal tercihler ile enflasyon beklentileri arasında anlamlı bir ilişki olduğu, tüm gelir düzeylerinin benzer enflasyon beklentilerine sahip olduğu saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

MERKEZ BANKASI BAĞIMSIZLIĞINA KANTİTATİF BİR İNCELEME
2019
Yazar:  
Özet:

Social welfare is one of the main objectives of the political economy. Social well-being, employment and growth figures manifest when achieved at the desired levels. The basis of sustainable employment and growth policy is to ensure price stability. Price stability is the primary goal of the central banks. The basic requirement for central banks to ensure price stability and to effectively protect against external factors is the independence of the central bank. Discussions about the independence of the central bank can also influence social welfare as they shadow the institution’s reputation and reputation. Macroeconomic imbalances, due to price instability, are indirectly confronted with the society and the central bank. The society sees political authority as responsible for the imbalance arising from price instability. As a result of the society facing political authority, the political authority feels the need to establish a mechanism of pressure on the purpose of the central bank and the automobile independence. At this point, the outcome point of this study is to expose the views of the demographic structures, income levels and political preferences on the central bank's independence in a quantitative way. According to the study, there is a meaningful relationship between political preferences and the resignation of the chairman of the central bank, there is a meaningful relationship between political and income levels and the perception of the central bank's independence, there is a meaningful relationship between political preferences and inflation expectations, all income levels have similar inflation expectations.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Turkish Studies Economics, Finance, Politics

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 467
Atıf : 380
2023 Impact/Etki : 0.09
Turkish Studies Economics, Finance, Politics