Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 52
 İndirme 26
TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜNDE TÜREV ÜRÜN KULLANIMDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLERİN ANALİZİ
2019
Dergi:  
Turkish Studies Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı Türk bankacılık sektöründe türev ürün kullanımı açısından en büyük payı oluşturan döviz swap işlemleri üzerine etki edebilecek makroekonomik değişkenlerin etkilerini belirlemektir. Bankaların türev ürün kullanımına etki eden makroekonomik değişkenlerin belirlenmesi, bankacılık sektörü türev ürün kullanım dinamiklerinin ortaya konması açısından büyük önem taşımaktadır. Çalışmada makroekonomik değişkenler ile döviz swap işlemleri arasında bir ilişkinin olup olmadığını ve döviz swap kullanımında hangi makroekonomik değişkenlerin etkili olabileceği panel veri analizi ile ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Çalışmada bağımsız değişkenlerin belirlenmesinde literatür çalışmalarının yanı sıra döviz swap miktarını etkileyebilecek değişkenler dikkate alınmıştır. Yapılan literatür çalışmaları sonucunda bağımsız değişkenler olarak piyasa riski, faiz oranı, kur volatilitesi, bilanço dışı riskler, enflasyon ve bankaların TL mevduatları olarak belirlenmiştir. Yapılan literatür çalışmaları sonucunda bağımsız değişkenler olarak piyasa riski, faiz oranı, kur volatilitesi, bilanço dışı riskler, enflasyon ve bankaların TL mevduatları olarak belirlenmiştir. Araştırmanın sonucunda Döviz swap miktarı kullanımını negatif yönde etkileyen değişkenlerin bilanço dışı riskler, bankaların TL mevduatları ve enflasyon iken, pozitif yönde etkileyen değişkenler ise piyasa riski ve kur riski olduğu ortaya çıkmıştır. Faiz oranı ile döviz swap kullanımı arasında istatistiki olarak anlamlı bir sonuç bulunamamıştır. Çalışmada kullanılan parametrelerin yapılan literatür çalışmalarında, hem yurt içi hem de yurtdışında yapılan analizlerde farklı etkileri olduğu görülmüştür. Bu farklılıklar; çalışmaya konu olan dönemlerdeki ekonomik konjonktür, ülkelerin ekonomik yapıları, bankacılık sektörünün mali yapısı ve bankacılık sektörüne ait uygulamada ki farklılıktan kaynaklanabilmektedir. Son yıllarda hem Türkiye’de hem de yurtdışı piyasalarda yaşanan gelişmeler sonucunda Türk bankacılık sektörü döviz swap işlemleri ile ilgili makroekonomik parametrelerin ilişki ortaya koyulması, bankacılık sektörü karar vericileri açısından çalışmanın yararlı olabileceği düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Analysis of Factors Affecting the Use of Turkey Products in the Turkish Banking Sector
2019
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to determine the effects of macroeconomic variables that can affect exchange swap transactions that make the largest share of derivative products in the Turkish banking sector. The determination of macroeconomic variables that influence the use of derivative products by banks is of great importance for the development of the dynamics of the use of derivative products by the banking sector. The study has been attempted to figure out whether there is a relationship between macroeconomic variables and exchange swap transactions and with panel data analysis which macroeconomic variables can be effective in the use of exchange swap. In the study, the determination of independent variables was taken into account in the literary studies as well as the variables that could affect the amount of currency swap. As a result of the literary studies, independent variables have been determined as market risk, interest rate, rate volatility, non-balance risks, inflation and TL deposits of banks. As a result of the literary studies, independent variables have been determined as market risk, interest rate, rate volatility, non-balance risks, inflation and TL deposits of banks. The study found that the variables affecting the use of the currency swap amount in a negative direction are non-balanced risks, while the banks are TL deposits and inflation, and the variables affecting the positive direction are market risks and currency risks. There was no statistically meaningful result between the interest rate and the use of currency swap. Parameters used in the study have been shown to have different effects in literary studies, both domestic and abroad analysis. These differences can be caused by the economic conjunction in the periods of work, the economic structures of the countries, the financial structure of the banking sector and the differences in the application of the banking sector. As a result of developments in both Turkey and foreign markets in recent years, it is believed that the relationship of macroeconomic parameters related to foreign exchange swap transactions in the Turkish banking sector may be useful for the decision makers in the banking sector.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Turkish Studies Social Sciences

Alan :   Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 677
Atıf : 922
Turkish Studies Social Sciences