Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 98
 İndirme 36
Yapısal Kırılma Altında Cinsiyet Temelli İşsizlik Histerisinin Sınanması: Türkiye Örneği
2019
Dergi:  
Turkish Studies Economics, Finance, Politics
Yazar:  
Özet:

Ekonomik, sosyal ve siyasal açıdan bütün ekonomiler için büyük önem taşıyan konulardan biri işsizliktir. İşsizliğin nedenlerinin belirlenmesinin yanında işsizlik olgusunun beraberinde getirdiği sonuçlarında doğru olarak değerlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda ülkelerde İşsizlik Histersi’nin var olup olmadığının belirlenmesi ve politikaların bu yönlü geliştirilmesi sorunun çözümü açısından oldukça önemlidir. Bu noktadan yola çıkarak yapılan bu çalışmada Friedman’ın doğal oran hipotezine karşı sav olarak ortaya atılan işsizlikte histeri etkisinin Türkiye’de var olup olmadığı hem kadın işgücü, hem de erkekler işgücü piyasası için ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Çalışmanın özgün yönünü oluşturan bu ayrımın yapılmasının, işgücü piyasasına yönelik politika önerilerini geliştirilmesi hususunda önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir. Bu çalışmada 2005:Ocak- 2019:Mart dönemleri esas alınmış, Türkiye’de hem kadın, hem de erkekler için işsizlik histerisi test edilmek istenmiştir. Bu amaçla yapısal kırılmalı birim kök testleri kullanılmıştır. Çalışmada bir kırılmalı birim kök testlerinden Zivot-Andrews (ZA), iki kırılmalı birim kök testlerinden ise Lumsdaine – Papell (LP) testinden yararlanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre Türkiye’de hem kadın, hemde erkekler için işsizlik histerisinin var olduğu belirlenmiştir. Bir başka ifade ile Türkiye’de ortaya çıkan bir işşizlik şokunun kısa dönemde kendiliğinden dengeye gelemediği uzun dönemde etkisinin devam ettiği sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmada Türkiye’de yaşanan ekonomik şoklar her iki grup içinde kalıcı olduğu, çalışmada yapısal kırılma tarihinin 2008 yılı olması ise küresel krizin Türkiye işgücü piyasasını önemli ölçüde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Yapisal Kirilma Altinda Ci̇nsi̇yet Temelli̇ İşsi̇zli̇k Hi̇steri̇si̇ni̇n Sinanmasi: Türki̇ye Örneği̇
2019
Yazar:  
Özet:

One of the topics of great economic, social and political importance for all economies is unemployment. In addition to determining the causes of unemployment, it is important to correctly assess the results of the unemployment incident. In this context, determining whether unemployment histers exist in countries and developing policies in this direction is very important for the solution of the problem. From this point, this study has been evaluated separately whether the hysteric effect of unemployment in Turkey exists against Friedman's natural rate hypothesis, both for the women's and men's labour market. It is believed that making this distinction, which is the original aspect of the study, will contribute significantly to the development of policy recommendations for the labour market. In this study, based on the 2005:January-2019:March periods, it was asked to test unemployment hysteria for both women and men in Turkey. For this purpose, structural broken unit root tests have been used. In the study, a broken unit root test was used by Zivot-Andrews (ZA) and two broken unit root test by Lumsdaine-Papell (LP). According to the results obtained in Turkey, there is a hysteric unemployment for both women and men. In other words, a disoccupation shock that arises in Turkey has come to the conclusion that its long-term impact has continued in a short period of time when it cannot balance itself. The study found that the economic shocks in Turkey were permanent in both groups, and the study found that the global crisis significantly affected the Turkish labour market, while the structure breakdown date was 2008 and that the global crisis significantly affected the Turkish labour market.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Turkish Studies Economics, Finance, Politics

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 467
Atıf : 367
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini