Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 47
 İndirme 17
TÜRKİYE ÜZERİNE TARİHSEL SOSYOLOJİK BİR TARTIŞMA: YAPI, ÖZNE VE KONJONKTÜRÜN DİYALEKTİK BİRLİKTELİĞİ
2019
Dergi:  
Turkish Studies Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada Türkiye’nin tarihsel sosyolojik dönüşümü yapı, özne ve konjonktür kavramları aracılığıyla analiz edilecektir. Öncelikle özel mülkiyet düzeninin zayıflığına değinilebilir. Yapıyla ilgili ele alınması gereken bir diğer sorun din kurumu üzerinedir. Osmanlı toplum yapısında devlet ile din arasında yapısal bir farklılaşma tam olarak sağlanamamıştır. Son olarak etnik çoğulculuk meselesi üzerinde durulabilir. Türkiye toplumsal yapısı etnik homojenlikten yoksundur. Etnik çeşitlilik Osmanlı-Türkiye modernleşmesi içerisinde güvenlik ve beka kaygısını ön plana çıkarmıştır. Toplumsal değişimi özne merkezli bir şekilde yeniden yorumladığımızda karşımıza öncelikle burjuvazinin yokluğu meselesi çıkar. Geç kapitalizm koşullarına bağlı olarak kendiliğinden gelişen bir burjuva sınıfı yoktur. Türkiye’de burjuvazi devlet tarafından yaratılmıştır. Aristokrasinin yokluğu ise ikinci önemli olgudur. Aristokrasiye en yakın kurum ayanlıktır. Ancak ayanlığın toplumsal yapıdaki etkisi sınırlı olmuştur. En önemli politik özne şüphesiz ki bürokrasidir. Tanzimat bürokratından Kemalistlere doğru bürokrasinin giderek daha devrimci bir misyonu içselleştirdiği söylenebilir. Toplumsal değişimi belirleyen temel konjonktür ise modernleşmedir. Modernleşmenin ekonomik, siyasi ve kültürel vehçeleri ayrı ayrı analiz edilebilir. Sonuç olarak denilebilir ki Türkiye modernleşmesi liberalizm ve sosyalizmi zayıf kılan toplumsal koşullara atıfla Barrington Moore’un üçlü sınıflandırmasındaki faşist modernliğe yakın bir içeriğe sahiptir. Makalenin ortaya koyduğu sonuçlardan bir diğeri de Türkiye’nin modernleşme sürecinin Charles Tilly’in zor yoğun devlet örgütlenme tarzına yakın bir içeriğe sahip olduğu yönündedir.

Anahtar Kelimeler:

A historical sociological discourse on Turkey: the dialectal unity of the Making, Essential and Conjunctive
2019
Yazar:  
Özet:

In this study, the historical sociological transformation of Turkey will be analyzed through the concepts of structure, essence and conjuncture. First of all, the weakness of the private property system can be pointed out. Another problem that needs to be addressed is the religious institution. There is no complete distinction between the state and the religion in the Ottoman society. Finally, the issue of ethnic diversity can be discussed. Turkey has no ethnic homogeneity. The ethnic diversity in the modernization of Ottoman-Turkey has raised security and beka concerns to the forefront. When we reinterpret social change in a substantial way, we face the issue of the absence of the bourgeoisie first. There is no bourgeois class that develops by itself depending on the conditions of late capitalism. It was created by the bourgeois state in Turkey. The absence of Aristocracy is the second important fact. It is the closest institution to Aristocracy. However, the impact on the social structure has been limited. The most important political essence is without a doubt bureaucracy. It can be said that from the Tanzimat bureaucracy to the Kemalist bureaucracy has internalized an increasingly revolutionary mission. The fundamental conjoncture determining social change is modernization. The economic, political and cultural aspects of modernization can be analyzed separately. As a result, it can be said that modernization of Turkey has a content close to fascist modernity in Barrington Moore's triple classification, referring to social conditions that weaken liberalism and socialism. Another of the results that the article reveals is that the modernization process of Turkey has a content close to Charles Tilly’s hard-intense state organization style.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Turkish Studies Social Sciences

Alan :   Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 677
Atıf : 917
Turkish Studies Social Sciences