Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 81
 İndirme 20
DEMOKRATİKLEŞME DÜZEYİ VE SOSYO-EKONOMİK GELİŞME İLİŞKİSİ: OECD ÜLKELERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME
2019
Dergi:  
Turkish Studies Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Demokrasi kavramına dair iki farklı yaklaşım, minimalist ve maksimalist yaklaşımlar, demokrasilerin niteliğini belirlemede önemli bir ayırım olarak ortaya çıkmıştır. Minimalist demokrasi yaklaşımı, demokrasi kavramının biçimsel yönünü esas almaktadır. Maksimalist yaklaşım ise demokrasiyi daha geniş bir çerçevede, niteliksel boyutlarıyla ve demokrasinin özüne ilişkin değerlerle ele almaktadır. Birçok ülke demokrasi ile yönetilmesine rağmen, demokratikleşme düzeyi ve demokrasilerinin niteliği açısından aralarında farklılıklar görülür. Biçimsel anlamda, sadece prosedürel olarak işleyen demokrasilerin yanında, demokrasinin esasını teşkil eden asli değerleriyle birlikte işleyen nitelikli demokratik rejimler de vardır. Demokrasi yazınında demokrasinin niteliği kavramı ile kastedilen, özgürlük, eşitlik ve katılım gibi ilkelerinin hayata geçirilmiş olması, yönetimin halkı temsil edilebilme düzeyi, hesap verebilirlik ve halkın taleplerine duyarlı olunmasıdır. Öte yandan, sosyal ve ekonomik yönden daha gelişmiş ülkelerin demokratikleşme açısından az gelişmiş ülkelere göre daha avantajlı bir konuma sahip oldukları ifade edilmektedir. Dolayısıyla sosyal ve ekonomik gelişmişlik düzeyi, demokratikleşme düzeyine etki eder iken aynı zamanda demokratikleşme düzeyi de sosyal ve ekonomik gelişme düzeyi üzerinde etkili olabilmektedir. Demokratikleşme ile sosyo-ekonomik gelişme ilişkisi üzerine farklı görüşler ileri sürülmüştür. Bu yaklaşımlardan biri de Modernleşme kuramıdır. Modernleşme kuramı, demokratikleşme ile sosyo-ekonomik gelişme arasında karşılıklı ilişkinin var olduğunu iddia etmektedir. Demokratikleşme ile kalkınma ilişkisini anlamaya dönük çabalar modernleşme kuramını ortaya çıkarmıştır. Demokrasinin tüm ilke ve kurumlarıyla bir ülkede uygulanması, sosyal ve ekonomik koşulları hem etkilemekte ve hem de bu koşullardan etkilenmektedir. Bu çalışma, OECD ülkelerinde 2002-2017 döneminde demokratikleşme düzeyi ile sosyo-ekonomik gelişme arasındaki ilişkileri incelemeyi amaçlamıştır. Çalışmada, Pedroni panel eşbütünleşme testi, panel sıradan en küçük kareler tahmin yöntemi ve panel Granger nedensellik test ekonometrik yöntemleri uygulanmıştır. Elde edilen bulgulara göre, OECD ülkelerinde demokratikleşme düzeyi sosyo-ekonomik gelişmeyi hem etkilemekte hem de sosyo-ekonomik gelişmeden etkilenmektedir.

Anahtar Kelimeler:

DEMOKRATİKLEŞME DÜZEYİ VE SOSYO-EKONOMİK GELİŞME İLİŞKİSİ: OECD ÜLKELERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME
2019
Yazar:  
Özet:

Two different approaches to the concept of democracy, the minimalist and the maximumist approaches, have emerged as a significant difference in determining the nature of democracies. The minimalist approach to democracy is based on the formal aspect of the concept of democracy. The maximumist approach deals with democracy in a wider framework, with its qualitative dimensions and the values related to the essence of democracy. Although many countries are governed by democracy, there are differences between them in terms of the level of democratization and the nature of their democracies. In the formal sense, besides democracies that operate only procedurally, there are qualified democratic regimes that operate together with their original values that constitute the basis of democracy. The nature of democracy in the letter of democracy means that the principles such as freedom, equality and participation have been implemented, the level of representation of the people, accountability and sensitivity to the demands of the people. On the other hand, it is stated that socially and economically more advanced countries have a better position in terms of democratization than less advanced countries. So the level of social and economic development affects the level of democracy, while the level of democracy can also influence the level of social and economic development. There are different opinions on the relationship between democracy and socio-economic development. One of these approaches is the theory of modernization. The modernization theory claims that there is a mutual relationship between democracy and socio-economic development. The efforts to understand the relationship between democracy and development have revealed the theory of modernization. The implementation of democracy in a country with all its principles and institutions both affects and affects its social and economic conditions. The study aimed at examining the relations between the level of democratization and socio-economic development in the OECD countries in the period 2002-2017. In the study, the Pedroni panel integration test, the panel used the ordinary smallest square forecast method and the panel Granger cause test the econometric methods. The findings show that the level of democratization in OECD countries affects both socio-economic development and socio-economic development.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Turkish Studies Social Sciences

Alan :   Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 677
Atıf : 924
2023 Impact/Etki : 0.101
Turkish Studies Social Sciences