Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 59
 İndirme 22
GEÇİCİ EĞİTİM MERKEZLERİNDE GÖREV YAPAN TÜRKÇE OKUTMANLARININ SURİYELİ ÖĞRENCİLERE TÜRKÇE ÖĞRETİMİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
2019
Dergi:  
Turkish Studies Educational Sciences
Yazar:  
Özet:

Dünyanın son yarım asırlık tarihinde doğurduğu sonuçlar bakımından telafisi zor yıkımlara neden olan en büyük savaşlardan birinin Suriye savaşı olduğu söylenebilir. Bu savaş neticesinde bir ülke neredeyse tamamen harap olmakla birlikte milyonlarla ifade edilen sayıda insan yaşamını yitirmiştir. Birçok kişinin ise hayatını başka ülkelerde devam ettirmek zorunda kaldığı görülmektedir. Şüphesiz Suriye’den sonra bu savaştan en çok etkilenen ülke Türkiye’dir. Resmi rakamlara göre 2019 yılı itibarıyla ülkemizdeki kayıtlı Suriyeli sayısının 3,7 milyona ulaştığı görülmektedir. Bunun yanı sıra bazı kaynaklarda kayıt altına alınmayanlarla birlikte bu sayının 5 milyonu geçtiği iddia edilmektedir. Dengeleri alt üst eden bu göç hareketi ile birlikte ülkemizde de bazı sorunların baş gösterdiği; bunlardan en önemlisinin ise Suriyeli mültecilerin ülkemizdeki toplumsal hayata uyumlarını kolaylaştırmak adına Türkçe öğretimi konusunun olduğu görülmektedir. Bu amaçla, devlet destekli Geçici Eğitim Merkezlerinin, Halk Eğitim Merkezlerinin ve TÖMER’lerin Türkçe kursları açtıkları ve bu kursların Türkçe okutmanları gözetiminde gerçekleştirildiği bilinmektedir. Araştırmada Geçici Eğitim Merkezlerinde görev yapan Türkçe okutmanlarının Suriyeli öğrencilere Türkçe öğretimi ile ilgili görüşleri değerlendirilmeye çalışılmıştır. Araştırmanın amacı, Türkçe okutmanlarının görüşlerinden hareketle Suriyeli öğrencilere Türkçe öğretirken karşılaşılan problemleri ve sistemsel olumsuzluk ve eksiklikleri saptayarak konuya yönelik çıkarımlar yapmaktır. Bu çalışmada, görüşme metodu kullanılmış, görüşme esnasında katılımcılara altı soruluk uzman görüşleri alınarak oluşturulmuş olan yapılandırılmış görüşme formu uygulanmıştır. Araştırmanın örneklemini farklı illerde hizmet veren Geçici Eğitim Merkezlerinde görev yapan 14 Türkçe okutmanı oluşturmaktadır. Katılımcılardan elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Araştırma sonunda Türkçe okutmanlarının Suriyeli öğrencilere Türkçe öğretirken yaşanan çeşitli sıkıntıları dile getirdikleri, kaynak ve sistem değerlendirmesi yaptıkları, çeşitli olumsuzluk ve eksikleri saptamaya çalıştıkları tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda Suriyeli öğrencilere Türkçe öğretimine yönelik çeşitli önerilerde bulunulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

GEÇİCİ EĞİTİM MERKEZLERİNDE GÖREV YAPAN TÜRKÇE OKUTMANLARININ SURİYELİ ÖĞRENCİLERE TÜRKÇE ÖĞRETİMİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
2019
Yazar:  
Özet:

In terms of the results of the world’s last half-century history, one of the greatest wars that has led to harsh destruction is the Syrian war. As a result of this war, a country was almost completely destroyed, but millions of people lost their lives. Many people have to continue their lives in other countries. Turkey is the country most affected by this war after Syria. According to official figures, by 2019, the number of registered Syrians in our country has reached 3.7 million. In addition, some sources are not registered, and this number is claimed to have exceeded 5 million. With this balance-down immigration movement, some problems are faced in our country, and the most important of them is the subject of Turkish education in order to facilitate the adaptation of Syrian refugees to the social life in our country. For this purpose, it is known that state-backed Interim Education Centers, Public Education Centers and TOMERs open Turkish courses and these courses are carried out under the supervision of Turkish teachers. In the study, Turkish teachers working in the Interim Education Centers tried to evaluate their views on Turkish teaching to Syrian students. The purpose of the study is to make conclusions on the subject by moving from the views of Turkish teachers to the Syrian students by determining the problems encountered while teaching Turkish and the systemic negative and deficiencies. In this study, the interview method was used and the structured interview form was implemented, which was created by taking the expert opinions of the six questions to the participants during the interview. The examples of the research are made up of 14 Turkish teachers who work in the Interim Education Centers that serve the research in different regions. The data obtained from the participants was evaluated by the content analysis method. At the end of the study, Turkish teachers have expressed the various difficulties they experience in teaching Turkish to Syrian students, they have done resource and system assessments, they have tried to identify various negative and deficiencies. The research has shown a variety of recommendations for Turkish teaching to Syrian students.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Turkish Studies Educational Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 752
Atıf : 1.120
2023 Impact/Etki : 0.187
Turkish Studies Educational Sciences