Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 93
 İndirme 21
T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK ÖĞRETİMİNDE KANIT VE KAYNAK KULLANIMININ TARİHSEL ANLATILARA YANSIMALARININ İNCELENMESİ
2019
Dergi:  
Turkish Studies Educational Sciences
Yazar:  
Özet:

Kanıt ve kaynaklar, tarihsel konuların öğretiminde işe koşulmaktadır. Bu konuda yapılan çalışmalar incelendiğinde, kanıt ve kaynakların tarih öğretimi bakımından, birçok yararının olduğu saptanmıştır. Öte yandan kanıt ve kaynakların tarihsel anlatılara yansımalarının ne olabileceğine yönelik yapılan çalışmalar azdır. Bununla birlikte, kanıt ve kaynak kullanımının, tarihsel anlatı seviyelerini nasıl etkilediği de ortaya çıkarılamamıştır. Bu bağlamda araştırmanın amacı, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük öğretiminde, kanıt ve kaynak kullanımının, tarihsel anlatılara ve tarihsel anlatı seviyelerine nasıl yansıdığını betimlemektir. Bunun için nitel araştırma yönteminin, durum çalışması yaklaşımından yararlanılmıştır. Araştırmaya, Sakarya kentinin kırsal bir bölgesinde yer alan, MEB’e bağlı resmi bir ortaokulun, 8. sınıfındaki 14 öğrenci (9 kız, 5 erkek) katılmıştır. Katılımcılar, ölçüt durum örnekleme yöntemine uygun olarak belirlenmiştir. Bu bağlamda katılımcılar, daha önce kanıt ve kaynaklarla çalışma deneyimi olmayan öğrenciler arasından seçilmiştir. Veriler, 2018/2019 eğitim-öğretim yılının, 1. döneminde toplanmıştır. Veri toplama araçları olarak; kişisel bilgi formu, katılımlı gözlem, grup tartışma notları ve dokümanlar kullanılmıştır. Toplanan veriler üzerinde, tümevarımsal ve betimsel analiz yapılmıştır. Verilerin analizi sonucunda, kanıt ve kaynak kullanımının, tarihsel bilgiyi kazandırma ve düşünmeyi geliştirme açısından çeşitli yansımalarının olduğu tespit edilmiştir. Aynı zamanda, anlatıların; 1., 2. ve 3. seviyeden anlatılara işaret ettiği saptanmıştır. Sonuç olarak, öğrencilerin, kanıt ve kaynakları, anlatılarını desteklemek ve diğer görüşleri çürütmek amacıyla kullandıkları söylenebilir.

Anahtar Kelimeler:

by T.C. The history of the discovery and the examination of the data on the use of canits and sources in the teaching of AtaturkÇÜLEK
2019
Yazar:  
Özet:

Evidence and sources are employed in the teaching of historical subjects. When the studies on this subject were examined, it was found that evidence and sources have many benefits in terms of history teaching. On the other hand, there are little studies on what evidence and sources can be reflected in historical stories. However, it has not been revealed how the use of evidence and resources affects the historical narrative levels. In this context, the purpose of the research is T.C. In the teaching of History and Atatürkçülük, it is to describe how evidence and resource use reflects on historical narratives and historical narrative levels. For this purpose, the method of quality research, the case study approach has been used. The study included 14 students of the 8th grade of an official high school associated with the MEB located in a rural area of Sakarya city (9 girls, 5 boys). Participants are determined according to the measurement status sample method. In this context, the participants are selected amongst students who have not previously experienced working with evidence and resources. The data was collected in the first period of the 2018/2019 educational year. As data collection tools; personal information forms, participating observations, group discussion notes and documents have been used. On the collected data, a tubular and imagistic analysis was made. The analysis of the data found that evidence and resource use had various reflections in terms of providing historical information and improving thinking. It is also found that the stories point to the stories from the level 1, 2 and 3. As a result, it can be said that students use evidence and resources to support their stories and distort other opinions.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Turkish Studies Educational Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 752
Atıf : 1.140
2023 Impact/Etki : 0.187
Turkish Studies Educational Sciences