Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 23
 İndirme 16
TOULMİN TARTIŞMA MODELİ’NİN SOSYAL BİLGİLER DERSİNDE ÖĞRENCİLERİN TARTIŞMA DÜZEYLERİNE ETKİSİ
2019
Dergi:  
Turkish Studies Educational Sciences
Yazar:  
Özet:

Tartışmanın yapısı ve gelişimi Aristo ile başlamış, Toulmin’in Tartışma Modeli’yle birlikte yeni bir anlayış ve nitelik kazanmıştır. Toulmin (1958), tartışmanın karmaşık bir yapı ve süreç içerdiğini belirterek, sorgulama temelli işleyen bu model, ile birlikte tartışılan konuya farklı açılardan bakılabilmesini sağlamıştır. Model ile birlikte tartışmada sorgulamanın derinleştirilerek çok yönlü bakış açısının kazandırılması, bunun sonucunda eleştirel düşünme, empati kurma, ifade, iletişim gibi pek çok becerinin geliştirilmesine de katkı sağlandığını ve etkili öğrenmenin gerçekleştirildiği vurgulanmıştır. Modelin Sosyal Bilgiler dersinde kullanılarak öğrenme-öğretim sürecine ve alana katkı sağlayacağı düşünülmesi açısından araştırmada “İlkokul dördüncü sınıf Sosyal Bilgiler dersinin Toulmin Tartışma Modeline dayalı yürütülmesinin öğrencilerin tartışma düzeylerine nasıl etki ettiğini” bulma hedeflenmiştir. Araştırmada durum çalışması türlerinden etnografik durum çalışması kullanılmıştır. Çalışma grubunu Denizli ilindeki farklı sosyo-ekonomik düzeye sahip üç ilkokuldan seçilen dördüncü sınıflarda öğrenim gören üç sınıfın öğrencileri oluşturmuştur. Araştırmada veriler, yapılandırılmamış gözlem ve ders ses kayıtları ile toplanmıştır. Verilerin betimsel analizinde, öğrencilerin tartışma seviyeleri; Sadler ve Fowler’ın (2006) geliştirdiği tartışma ölçeğine göre değerlendirilmiştir. Çalışma sonunda; sosyo-ekonomik düzeyi farklı olan üç ilkokulda yapılan incelemelerde; üst ve orta düzeydeki ilkokullardaki dördüncü sınıf öğrencilerinin tartışma seviyelerinin artış gösterdiği ve öğrencilerin, Toulmin Tartışma Modeline ait ögelerin tamamına uygun hareket ettikleri ortaya çıkmıştır. Alt düzeydeki ilkokuldaki öğrencilerin tartışma düzeylerinin belirli bir sınırdan öteye geçemediği ve modele ait ögelere uygun hareket edilemediği görülmüştür. Bu çalışma Sosyal Bilgiler dersindeki iki ünite ile sınırlandırılmıştır. Başka bir çalışma ile diğer üniteleri de dikkate alınarak yapılabilir.

Anahtar Kelimeler:

The impact of TOULMIN's social information model on the students' level of interaction in class
2019
Yazar:  
Özet:

The structure and development of the debate began with Aristotle, and with Toulmin's Debate Model he gained a new understanding and qualities. Toulmin (1958), pointing out that the discussion contains a complex structure and process, made this question-based model possible to look at the topic discussed from different perspectives. It is emphasized that the approximation of the questioning in the discussion with the model has been given a diverse perspective, resulting in contributing to the development of many skills such as critical thinking, empathy building, expression, communication, and that effective learning is achieved. In view of the consideration that the model will contribute to the learning-learning process and the field by using the Social Information course, the study aimed at finding out "How the implementation of the social information course of the first-class fourth class based on the Toulmin Debate Model affects the students' level of discussion." The study used ethnographic status studies from the state study types. The study group was formed by students of three classes who studied in the fourth class, selected from three primary schools with different socio-economic levels in the Denizli province. In the study, the data was collected with unconfigured observations and lesson audio recordings. In the visual analysis of the data, the student’s debate levels were assessed by the debate scale developed by Sadler and Fowler (2006). At the end of the study, the trials conducted in three primary schools with different socio-economic levels showed that the level of discussion of the fourth-class students in the high and middle-class primary schools increased and that the students acted in accordance with all the objects of the Toulmin Debate Model. It has been shown that the level of discussion of students in the underlying primary school cannot exceed a certain limit and cannot be moved according to the subjects of the model. This study is limited to two units in the Social Information course. Other studies and other units can also be taken into account.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Turkish Studies Educational Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 752
Atıf : 1.127
Turkish Studies Educational Sciences