Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 8
 Görüntüleme 354
 İndirme 40
OSMANLI DONANMA CEMİYETİ’NİN KURULUŞU VE FAALİYETLERİ
2017
Dergi:  
Asos Journal
Yazar:  
Özet:

İkinci Meşrutiyetin 23 Temmuz 1908’de ilanı, toplumsal yaşamda büyük bir canlılık meydana getirmiştir. Özgürlük rejiminin içgüdüsel gereği olarak ülkenin her yerinde cemiyet ve dernekler kurulmuş ve bu cemiyetler toplumsal yaşamın ayrılmaz bir parçasını oluşturmuşlardır. Bu dönem içerisinde kurulan cemiyetlerden birisi de Donanma-yı Osmanî Muavenet-i Milliye Cemiyeti’dir. Osmanlı Donanmasına maddi destek sağlamak amacıyla 19 Temmuz 1909’da İstanbul’da kurulan bu Cemiyet, 16 Ağustos 1909’da çıkarılan “Cemiyetler Kanunu” ile meşruiyet kazanarak yasal bir statüye kavuşmuştur. Gönüllü kişiler tarafından kurulan Cemiyet, zamanla devletçe de desteklenmiş, İttihat ve Terakki ile yakın ilişkiler kurmuş ve yarı-resmi bir kuruluş niteliği kazanmıştır. Kısa süre içerisinde yurt sathında örgütlenmesini tamamlayan Cemiyet, gelir getirici pek çok kültürel, sosyal ve ekonomik faaliyetler gerçekleştirmiştir. Bu faaliyetlerle pek çok savaş gemisinin alımında pay sahibi olan Cemiyetin önemli gelir kaynaklarından birisini ise “Ziraat Faaliyetleri” teşkil etmektedir. Savaş yıllarının sıkıntılarını az da olsa milletin üstünden kaldırmayı, Türk ordusu ve çiftçisinin zaruri ihtiyaçlarını karşılamayı kendisine milli bir görev sayan Donanma Cemiyeti, ülkede ziraat seferberliğini başlatmıştır. Bu çalışmada, Osmanlı Donanma Cemiyeti’nin kuruluşunu zorunlu kılan tarihsel nedenlere ve kuruluşuna yer verilmiştir. Cemiyetin nizamnamesi ve gerçekleştirdiği faaliyetler, TİTE arşiv belgeleri başta olmak üzere belgeye dayalı araştırma eserler incelenerek değerlendirilmiş ve cemiyet-millet bütünleşme süreci ortaya konulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Foundation Of The Ottoman Navy Society Operations
2017
Dergi:  
Asos Journal
Yazar:  
Özet:

The declaration of the Second Constitutional Monarchy on July 23, 1908 brought a great deal of vitality to social life. As instinctive necessity of the freedom regime, societies and associations have been established all over the country and these societies have become an integral part of social life. One of the societies established during this period is the Navy-Osmaniye Muavenet-i Milliye Cemiyeti. Founded in Istanbul on 19 July, 1909 in order to provide financial support to the Ottoman Navy, this Society became legitimate by acquiring legitimacy through the “Law of Societies” issued on August 16, 1909. The Society, founded by volunteers, was eventually supported by the state, established close relations with the Union and Progress, and gained qualifications as a semi-official organization. Having completed its organisation process within the country in a short period of time, the Society carried out many cultural, social and economic activities that would generate income. One of the most important sources of income of The Society which had a share in the purchase of many war ships with these activities was the “Agricultural Activities”. The Naval Society, which regarded it as a national duty to free the nation by lifting the troubles of the war years, and to meet the essential needs of the Turkish army and the farmers, initiated an agricultural campaign in the country. In this study the historical reasons that made the the foundation of the Ottoman Naval Society an obligation and its establishment were included. The constitution of the Society and the activities carried out by the Society were evaluated by means of analyzing archival documents primarily those of the TITA and the research works based on the documents; and the process of integration of the society-nation was put forward.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Asos Journal

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 5.146
Atıf : 9.739
2023 Impact/Etki : 0.075
Asos Journal