Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 55
 İndirme 16
Iı. Meşrutiyet Dönemi’nin Toplumsal Bir Yardım Kuruluşu: Osmanlı Donanma Cemiyeti
2020
Dergi:  
Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Toplumsal yardım ve güvenlik, sosyal yaşamın önemli unsurlarından birisidir. Dünyada uzun yıllar devam eden savaşlar, büyük nüfus kayıplarının yaşanma-sına neden olmuştur. Bu bağlamda toplumu oluşturan bireylerin yaşamsal ihti-yaçları iaşe, sağlık, eğitim ve güvenlik gibi önemli toplumsal beklentiler yete-rince karşılanamamıştır. Sosyal yardım konusunda bir kurumsallaşmanın ol-madığı dönemlerde halkın ihtiyaçları daha çok geleneksel yollarla karşılanmaya çalışılmıştır. Ancak 19. Yüzyılın ortalarından itibaren sanayi devriminin berabe-rinde getirdiği sosyal şartlar, geleneksel yardım anlayışının sosyal devlet sis-temi içerisinde dernek ve cemiyetler vasıtasıyla ele alınmasına yol açmıştır. Modernleşmenin hız kazandığı Tanzimat döneminde kurulmaya başlanan cemi-yet ve dernekler, Meşrutiyet döneminde daha da artış göstermiş, toplumsal ya-şamın ayrılmaz bir parçasını oluşturmuştur. Hiçbir yasal sınırlama tanımaksı-zın, kendiliğinden kurulan bu cemiyetler ancak 1909’da Cemiyetler Kanunu ile meşruiyet kazanmıştır. Aynı yıl içerisinde cemiyet kurma hakkı, Kanun-ı Esa-si’de yapılan bir değişiklikle anayasal güvence altına alınmıştır. Bu dönemde hayır ve yardım amaçlı kurulan cemiyetlerden birisi de Osmanlı Donanma Ce-miyeti’dir. 19 Temmuz 1909’da İstanbul’da gönüllü Müslüman ve Gayrimüslim halkın girişimleriyle kurulan Cemiyet, yapmış olduğu faaliyetlerle kısa süre içerisinde adını duyurmuş ve yasal bir statüye kavuşmuştur. Bu çalışmada Do-nanma Cemiyeti’nin gelir kaynakları ve yardım toplama usulleri, başta A.Ü. Tİ-TE Arşiv belgeleri olmak üzere araştırma eserleri ve basın çerçevesinde incele-nerek değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

and Ii. A Social Aid Organization Of The Legitimate Period: The Ottoman Naval Society
2020
Yazar:  
Özet:

Social assistance and security are one of the important elements of social life. The world’s long-lasting wars have caused a huge loss of population. In this context, the vital expectations of individuals who form society, such as health, education and safety, have not been fulfilled. In the period when a social aid was organized, the needs of the people were tried to be satisfied more traditionally. Only 19. From the middle of the century, the social conditions brought by the industrial revolution have led to the processing of the traditional concept of aid through associations and communities within the social state. The cemi-yet and associations that began to be established in the Tanzimat period, where modernization gained speed, have increased in the Legitimate period, forming an inseparable part of social life. No legal limitations were recognized, but these communities, which were established by themselves, only in 1909 gained legality by the Communities Act. The right to establish a community within the same year was guaranteed by a change in the Act of Esa-si. One of the communities established for good and aid in this period is the Ottoman Navy Ce-mity. The Society was founded on July 19, 1909 in Istanbul with the initiatives of the Volunteer Muslim and Non-Muslim People, and with its activities it has announced its name within a short time and has gained a legal status. In this study, the Do-Nanma Society's income sources and the processes of collecting aid, first of all, are the A.U. The research works, including archive documents, and the press framework have been reviewed.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 170
Atıf : 257
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini