Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 66
 İndirme 32
KĀDÎ ABDÜLCEBBÂR VE EBÜ’L-MUÎN EN-NESEFÎ’DE ŞEFAAT
2018
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Şefaat, naklî delillerle sabit olan sem‘iyyât konularındandır. Mu‘tezile ile Ehl-i Sünnet arasındaki önemli tartışma konularından birini oluşturan şefaat, her iki ekol tarafından kabul edilmektedir. Esas tartışma, şefaatin ahirette yükleneceği misyonla alakalıdır. Karşılaştırmalı bir yöntemle ele aldığımız bu çalışmamızda Mu‘tezile âlimlerinden Kādî Abdülcebbâr, şefaati mü’minlerin cennetteki derecelerinin arttırılmasına bir vesile olarak görürken Ehl-i Sünnet’in Mâtürîdî kolunu temsil eden Ebü’l-Muîn en-Nesefî ise tövbe etmeden ölen büyük günah sahibi mü’minin affı için bir imkân olarak değerlendirir. Kādî Abdülcebbâr, büyük günah sahibini mü’min kategorisinde görmediğinden cennete giremeyeceğini, ebedî olarak cehennemde kalacağını, dolayısıyla şefaati de hak etmeyeceğini söyler. Şefaat bir af aracı değildir; büyük günahlardan kurtuluş, ancak tövbe ve taatlere yönelmekle gerçekleşir. Bu düşüncelerinin arkasında yatan temel gerekçe ise amelleri imanın bir parçası olarak görmeleridir. Nesefî’ye göre iman kalben tasdiktir. İnkâr ve yalanlama olmadığı müddetçe kişi mü’mindir. Mü’min olan da ebedî cehennemle cezalandırılamaz, en fazla günahı oranında cezasını çeker. Nihayetinde, şefaatle de olsa affa uğrar ve mutlaka cennete girer. Kādî Abdülcebbâr, bunun insanları kötülüğe teşvik anlamına geleceğini söylerken Nesefî de onların insanları ümitsizliğe sevk ettiklerini belirtir. Şefaat hakkında yaptığımız bu karşılaştırmalı çalışma bizlere, bir yandan yaşanan tecrübelerin zihniyetin şekillenmesine, bunun da kavramsallaştırmalara etkisini gösterirken, öbür yandan kullanılan farklı yöntem ve argümantasyonların bizleri nasıl farklı sonuçlara ulaştırdığının güzel örneklerini sunar.

Anahtar Kelimeler:

And he was in the midst and in the midst and in the midst.
2018
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

The truth is the truth, the truth is the truth, the truth is the truth. The shaping, which constitutes one of the important discussions between Mu'tezile and Ehl-i Sünnet, is accepted by both ecols. The main discussion is about the mission that the Shefaat will be charged in the Hereafter. In this work we deal with a comparative method, the Mu'tezile allies of Kādî Abdülcebbâr, the sheriff of the faithful as an opportunity to increase their degrees in Paradise while the Ehl-i Sünnet's Mâtürîdîdîdîdîdîdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâdâd He says that he will not enter heaven because he does not see the great sinner in the class of the believer, and that he will remain forever in hell, and therefore he will not deserve the heaven. The shaped is not a means of forgiveness; the salvation from the great sins is achieved only by turning to repentance and obedience. The main reason behind these thoughts is that they see their actions as part of the faith. The faith is in the heart. The man is faithful unless there is a falsehood and a lie. The one who believes will not be punished by the eternal hell, and he will be punished by the greater amount of sin. He will be forgiven, and he will enter heaven. He said, “It is a good thing to do, and it is a good thing to do, and it is a good thing to do, and it is a good thing to do, and it is a good thing to do, and it is a good thing to do.” This comparative study we do about the Faith gives us beautiful examples of how the experiences, on the one hand, influence the mentality and the conceptualization, while on the other hand, the different methods and arguments that are used bring us to different results.

Anahtar Kelimeler:

Intercession According To Qādi ʿabd Al-jabbar and Ebu’l-muin Al-nasafi
2018
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Intercession is among the samiyyat subjects that are confirmed by the transplant evidences. Intercession constituting one of the important matters of debate between Ahl al-Sunnah and Mu’tazila is acknowledged by both schools of thought. The essence of the debate relates to the mission undertaken by the intercession in hereafter. In this study which we have comparatively handled, Qādi ‘Abd al-Jabbar, who is one of the Mu’tazila’s scholars, considers the intercession as an opportunity to increase the degrees of the Muslims in heaven, whereas Ebu’l-Muīn al-Nasafi, representing the Maturidi branch of the Ahl al-Sunnah, considers as an opportunity for the Muslim believer who committed a great sin and died without repenting, to be forgiven. Qādi ‘Abd al-Jabbar states that since he does not acknowledge the one who commits a great sin as in the category of a Muslim believer, such person will stay in the hell forever, so he/she will not deserve intercession. Intercession is not an instrument for salvation from a great sin, such a salvation can only be possible by tending towards repentance and obedience. According to Nasafi, faith is an acknowledgement by heart. As long as there is no denial and refutation, the person is a Muslim believer. The one who is a Muslim believer can not be sentenced to the Hell, and only pays the penalty in proportion to his/her sin at the furthest. While Qādi ‘Abd al-Jabbar suggests that this will encourage the people to the evil, Nasafi replies that they are leading people to despair. This comparative study about the intercession, demonstrated, on one hand, the effects of the experiences gained to the reshaping of the mentality and accordingly the conceptualization, while it showed us, on the other hand, the fine examples of the fact that how different methods and argumentations have led us to different results.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 48.533
Turkish Studies