User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
  Citation Number 3
 Views 62
 Downloands 23
Lübnan İç Savaşı'nda Filistinli Örgütlerin Rolü
2018
Journal:  
Turkish Studies
Author:  
Abstract:

Osmanlı Devleti'nin dağılma aşamasında, 24 Nisan 1920’de San Remo Konferansı ile Suriye’yi manda rejimi altına alan Fransa, Büyük Suriye’den ayırdığı toprak parçası ile 31 Ağustos 1920’de Lübnan devletini kurmuştur. Ancak ülkede din ve mezhep açısından farklı grupların yer alması nedeniyle siyasal sistem bir konsensüs çerçevesi içinde din üzerine yapılandırılmıştır. Bu durum sosyo-politik açıdan ülkenin kırılgan ve dış müdahalelere açık bir yapıya sahip olmasını sağlamıştır. Bu durumdan dolayı ülkedeki Filistin varlığı tehdit olarak değerlendirilmiştir. 1948 Arap-İsrail Savaşı ile Lübnan’a gelen Filistinli mültecilere 1967 Arap-İsrail Savaşı ile ülkeye giren Filistinli örgütlerin eklenmesi ülkede Filistin varlığı konusunda belirgin rahatsızlıkların çıkmasına neden olmuştur. Ülkedeki Filistin varlığı demografik açıdan Müslümanlara avantaj sağladığı için Hıristiyanların bu konuda tepkisini çekmiştir. Öte yandan, ekonomik açıdan da yük getirdiği düşünülmüştür. Bunlarla birlikte, ülkeye gelen Filistinli örgütler İsrail ile olan anlaşmazlığını Güney Lübnan’dan İsrail’e karşı yürüttüğü saldırı mahiyetindeki faaliyetlerle Lübnan topraklarına taşımıştır. 1970-1971 yıllarındaki Ürdün iç savaşında Ürdün’den çıkarılan Filistin Kurtuluş Örgütü, Lübnan’a gelerek ülkede önemli bir güç haline gelmiştir. FKÖ’yü kontrol altına almak için Lübnan hükümeti örgüt ile Kahire Anlaşması’nı yapmış ancak bu anlaşma FKÖ’nün Lübnan’daki varlığını daha da güçlendirmiş ve İsrail’e saldırılarını arttırmıştır. Bu durum da İsrail’in Lübnan topraklarına mütecaviz saldırılar düzenlemesine ve sınır ihlalleri yapmasına zemin hazırlamıştır. Diğer taraftan, ekonomide din ve mezhep gruplarına dayalı sektörel yapılanma da siyasi ve ekonomik kırılganlığı destekler mahiyette olmuştur. Siyasi, askeri ve ekonomik açıdan güçlü bir yapıya sahip olmayan, iç egemenlik konusunda zayıf kalan Lübnan devleti iç savaşı önleyememiş ve ülke 1975’te başlayıp 1990’da sona erdirilebilen kanlı bir iç savaşa sahne olmuştur. Günümüzde Lübnan iç savaşının siyasi, ekonomik ve askeri açıdan değerlendirilmesi yapılırken nedenleri arasında, hatta başında ülkedeki Filistinliler gösterilmektedir. Bu görüşün karşısında yer alan görüşler de ortaya konulmaktadır. Bu tartışmalara ışık tutması açısından, başta Filistin Kurtuluş Örgütü olmak üzere birçok Filistinli örgütün bu iç savaştaki rolleri ve etkileri mevcut çalışma ile sorgulanmaktadır.

Keywords:

The Role Of Palestinian Organizations In Lebanon Civil War
2018
Journal:  
Turkish Studies
Author:  
Abstract:

In the process of Ottoman Empire’s decline, France that created a mandate in Syria in line with the 24th April 1920 San Remo Conference, has created Lebanon on 31th August 1920 by separating it from greater Syria. Because of the existence of different religions and sects in the country, political system was established on religion as well. Eventually this turned Lebanon into a sensitive country and vulnerable to outside interventions. Therefore, the existence of Palestinians in the country is accepted as a threat in this work. 1967 Arab-Israeli War became a turning point of hostilities in Lebanon when 1948 Palestinian refugees were joined by Palestinian organizations. Christians raised their voice when the number of Muslims in the country grew rapidly and turned Christians into a minority. On the other hand, the presence of Palestinian refugees attracted negative reactions because it was perceived as an additional weight to the Lebanese budget. Thus, Palestinian organizations transferred their conflict with Israel into Lebanese soil by attacking Israel from Lebanon. After being expelled from Jordan during the 1970-1971 civil war, Palestine Liberation Organization (PLO) became an important power by moving in Lebanon. In order to keep it under the control Lebanese Government signed the Cairo Agreement with PLO, however, this treaty enabled PLO to strengthen its presence in Lebanon and increase the attacks against Israel. Consequently, Israel violated Lebanon’s territorial integrity by organizing armed attacks. On the other side, religious/sectarian structure of the economy created a delicate socio-economic balance. Not being able to create a proper internal sovereignty within its borders, Lebanon witnessed a bloody civil war between 1975 and 1990. Most of the analyses today focus on the Palestinian factor as the main reason of the civil war in Lebanon. However, there is also another opinion that is against this argument. With Palestine Liberation Organization ahead, this work tackles the role of the other Palestinian organizations during the civil war in order to shed light on the discussions of the topic.

Keywords:

Citation Owners
Attention!
To view citations of publications, you must access Sobiad from a Member University Network. You can contact the Library and Documentation Department for our institution to become a member of Sobiad.
Off-Campus Access
If you are affiliated with a Sobiad Subscriber organization, you can use Login Panel for external access. You can easily sign up and log in with your corporate e-mail address.
Similar Articles








Turkish Studies

Field :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 12.054
Cite : 48.703
Turkish Studies