Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 22
 Görüntüleme 71
 İndirme 30
Özgecilik İle Benlik Ayrımlaşması Arasındaki Yordayıcı İlişkinin Bazı Değişkenlerle İncelenmesi
2018
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, üniversite öğrencilerinin benlik ayrımlaşması ile özgecilik düzeyleri arasındaki ilişkileri belirlemek ve benlik ayrımlaşma düzeyleri ile özgeciliğin demografik değişkenler açısından anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğini araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemi, bir devlet üniversitesi’nde okuyan 252 öğrenciden (167 kadın, 85 erkek) oluşmaktadır. Araştırmada ölçme aracı olarak Doğan ve Sapmaz (2012) tarafından geliştirilen ve özgeci tutum, davranış ve düşünceleri içeren 15 maddeden oluşan Özgecilik Ölçeği; Skowron ve Friedlander (1998) tarafından geliştirilen ve 2003 yılında revize edilen, Işık ve Bulduk (2015) tarafından Türkçeye uyarlanmış 20 maddeden oluşan ve “Duygusal tepkisellik (DT)”, “Ben pozisyonu alma (BP)”, “Duygusal kopma (DK)” ve “Başkalarına bağımlılık (BB)” olmak üzere dört alt boyuttan oluşan Benlik Ayrımlaşması Ölçeği kullanılmıştır. Ayrıca bağımsız değişkene ait veriler için kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre, öğrencilerin cinsiyet ve akademik başarı düzeyi açısından özgecilik anlamlı düzeyde farklılık göstermektedir (p<0.05). Cinsiyet değişkeni açısından benlik ayrımlaşmasının bir boyutu olan duygusal tepkisellik; fakülte değişkeni açısından duygusal kopma boyutu; ailenin sosyo-ekonomik durumu değişkeni açısından ben pozisyonu alma boyutu; annenin eğitim durumu değişkeni açısından ise başkalarına bağımlılık boyutlarında anlamlı farklılıklar gösterdiği görülmüştür(p<0.05). Ayrıca araştırmaya katılan öğrencilerin benlik ayrımlaşması ile özgecilik düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır (sig. 0.05>0,047). Benlik ayrımlaşması düzeyi açısından ise öğrencilerin demografik özellikleri incelendiğinde cinsiyet, fakülte, ailenin sosyo-ekonomik durumu ve anne eğitim durumu açısından anlamlı düzeyde bir farklılık bulunurken; sınıf düzeyi, akademik başarı durumu ve baba eğitim durumu açısında anlamlı düzeyde bir farklılık bulunmamıştır.

Anahtar Kelimeler:

Investigation Of The Predictor Relationship Between The Altruism and Self-differentiation With Some Variables
2018
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

In this study, it was aimed to determine the relation between the self-discrimination and self-esteem levels of university students and to investigate whether there is a meaningful difference in the levels of self-discrimination and self-worth in terms of demographic variables. The sample of the study consisted of 252 students (167 female, 85 male) studying at a government university. A 15-item Self-Study Scale developed by Doğan and Sapmaz (2012) as a measurement tool in the research, including an altruistic attitude, behavior and thoughts; Emotional responsiveness (DT), "I do not take position (BP)", "Emotional rupture (DK)", which is composed of 20 items developed by Skowron and Friedlander (1998) and adapted in Turkish by Light and Bulduk (2015) "And" Dependence on others (BB) "were used for the Self-Discrimination Scale. In addition, a personal information form was used for the data of independent variables. According to the findings of the research, altruism differs significantly in terms of gender and academic achievement level of students (p <0.05). Emotional responsiveness, a dimension of self-discrimination in terms of gender change; the dimension of emotional breakdown in terms of faculty change; the socio-economic status of the family; it was found that there was a significant difference in dependency dimensions of the mother in terms of education status change (p <0.05). In addition, it was found that there was a significant positive correlation between the self discrimination and self-esteem levels of the students participating in the research (sig 0.05 0.05 0.047). When the demographic characteristics of the students were examined, there was a significant difference in terms of gender, faculty, socio-economic status of the family and education level of the mother in terms of level of self-discrimination; there was no significant difference in terms of grade level, academic achievement status and father education status.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 46.457
2023 Impact/Etki : 0.276
Turkish Studies