Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 111
 İndirme 34
Türkiye Nüfusunun (1935-2000) Doğum Yerine Göre Değerlendirilmesi
2016
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada aynı ilde doğanlar, başka ilde doğanlar ve yabancı ülkede doğanlar bağlamında Türkiye nüfusunun (1935-2000) değerlendirilmesi yapılmıştır. Söz konusu nüfusların miktarı, değişim oranları, yıllık artış hızı, pay ve bölgeler arasındaki farklılıklar ele alınmıştır. Aynı ilde doğan nüfusun yıllık artış hızı, Türkiye toplam nüfusundaki artış hızından genellikle daha düşük değerler göstermiştir. Örneğin 1990-2000 yılları arası Türkiye nüfusunun yıllık artış hızı ‰18.3 iken, aynı ilde doğanların artış hızı ise ‰13.3 olmuştur. Toplam nüfus içindeki payı ise, 1935 yılında %86.9 iken, 2000’de %70.8’e gerilemiştir. Başka ilde doğan nüfusun yıllık artış hızı ise, hem aynı ilde doğan nüfustan, hem de Türkiye toplam nüfusun artış hızından oldukça yüksek olmuştur. Örneğin, 1980-2000 yılları arasındaki dönemlerde Türkiye nüfusu yıllık ‰20 civarında artış gösterirken, başka ilde doğan nüfustaki artış hızı ise ‰40’ı aşmıştır. Türkiye nüfusu içindeki payı da %7.1’den, %27.3’e yükselmiştir. Yabancı ülke doğumlu nüfusun gelişimi de sosyal, siyasi ve ekonomik faktörlere bağlı olarak gelişim göstermiştir. Yabancı ülke doğumluların 1935 yılında %6.0 olan toplam nüfustaki payı, 2000’de %1.9’a gerilemiştir. Doğum yerine göre nüfusun gelişiminde bölgeler arasında da farklılıklar bulunmaktadır. Bu bağlamda aynı ilde doğan nüfusu en fazla artan bölgeler Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Marmara Bölgesidir. Başka ilde doğan nüfus ise en fazla Marmara, Akdeniz ve Ege Bölgesinde artmıştır. Yabancı ülke doğumluların 1935-2000 yılları arasında değişim oranında Akdeniz Bölgesi ön plana çıkmaktadır. Nüfusun yıllık artış hızına bakıldığında da önemli farklılıklar görülmektedir. Aynı ilde doğan nüfusun artış hızında Akdeniz Bölgesi, başka ilde doğan nüfusun artış hızında ise Marmara Bölgesi önemlidir. Yabancı ülke doğumlu nüfusun yıllık artış hızında da Akdeniz Bölgesi dikkat çekmektedir. Toplam bölge nüfusu içinde, doğum yerine göre nüfusun payı da önemli farklılıklar göstermektedir. Aynı ilde doğan nüfusun payının en yüksek olduğu bölgeler Güneydoğu Anadolu, Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgesidir. Buna karşın başka ilde doğanların payı en fazla Marmara Bölgesindedir. Yabancı ülke doğumluların payının en fazla olduğu bölgeler de Marmara ve Akdeniz Bölgesidir.

Anahtar Kelimeler:

Assessment Of The Population Of Turkey (1935-2000) According To The Birthplace
2016
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

In this study, Turkey’s population (1935-2000) has been investigated in the context of persons birthplace in same province, other provinces and foreign countries. The amount, rate of change, annual growth rates, shares and differences between regions have been discussed. The annual growth rate of population birthplace in same province has been less than Turkey’s annual growth rate. For example, between 1935-2000, While the annual growth rate of Turkey has increased by 18.3‰, the persons birthplace in same province has increased by 13.3‰. The share in total population has decreased from %86.9 to 70.8% between 1935-2000. Whereas, the annual growth rate of population birthplace in other provinces has been quite higher than population birthplace in same province and the total population of Turkey. For example, in the period between 1980-2000, while the population of Turkey increased around 20‰, the growth rate of the population birthplace in other provinces exceeded 40‰. The share in the Turkey’s population increased from 7.1% to 27.3%. However, the population birthplace in foreign countries has developed depending on social, political and economic factors. The share of persons birthplace in foreign countries in total population of Turkey declined from 6.0% to 1.9%. There are also differences between regions. In the context the persons birthplace in same province, the regions which population increased the most have been Mediterranean, Southeast Anatolia and Marmara regions. Also, the population birthplace in other provinces most increased in Mediterranean and Aegean regions. The Mediterranean region is important in the rate of change of the persons birthplace in foreign countries between 1932-2000. When it has examined annual growth rate, significant differences have observed. Marmara region is important in the annual growth rate of persons birthplace in same province and Mediterranean region in the persons birthplace in other provinces. On the other hand, in terms of annual growth rate of the persons birthplace in foreign countries, the most important region is Mediterranean region. The share of population by birthplace in the total Turkey’s population also has showed important differences. The highest rates in persons birthplace in same province have seen in the Southeastern Anatolia, Black Sea and Eastern Anatolia regions. In contrast, the highest share of persons birthplace in other provinces belogns to the Marmara region. The highest share of foreign population in the total population of the region is in Marmara and Mediterranean regions.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 48.415
Turkish Studies