Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 56
 İndirme 25
Köprülüzâde Ebû Nâile Abdullah Paşa ve Kasîde-i Vâviyyesi
2015
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Bu makâlenin temel amacı, Köprülüzâde Abdullah Paşa’nın hayatının özet olarak anlatılması ve kayınpederi ve aynı zamanda dönemin Şeyhülis-lâmı Feyzullah Efendi’ye hitâben kasîde türünde kaleme aldığı kırk altı be-yitlik şiirinin farklı yönlerden araştırılması ve tahlîli amaçlanmıştır. Kasîde, Arap şiiri arûzunun tavîl bahrinde nazmedilmiş olup kafiye harfinin vâv olmasından dolayı Kasîde-i vâviyye olarak isimlendirilmiştir. Yapılan çalışmalarda, devletteki etkinlikleriyle tanınan bir ailenin ferdi olmasından dolayı daha çok devlet adamlığı yönüyle ön plana çıkmış olan Köprülüzâde Abdullah Paşa’nın kasîdesinin, çağdaşı Gölpazarlı Mehmed Selîm Efendi tarfından Düreru’l-ferâ’id ve ğureru’l-fevâ’id isimli çalışmasında şerh edildiğini ve ayrıca şiirlerini ihtiva eden mecmuaların olduğunu tespitten sonra, ilmî yönünü ortaya koymak, bu yazının ikinci hedefi olmuştur. Konusu medih olan bu kâsiede, ne kütüphanelerdeki Abdullah Pa-şa’ya ait şiir konulu kitapları ile diğer eserlerinde ne de Feyzullah Efendi hakkında Türkçe, Arapça ve Farsça olarak nazmedilmiş şiirilerin toplandığı mecmuada geçmektedir. Bu nedenle şiir, yukarı adı geçen müellifin eserinden istifâde edilerek ortaya çıkarılmıştır. Makâlemiz, girişin hâricinde iki ana bölüm ile bunlara ait dört alt baş-lıktan ve sonuç kısmından müteşekkildir. Birinci ana başlıkta şâirin hayatı kısaca anlatılmıştır. İkinci bölümün birinci alt başlığında, kasîde mensûr çevirisi ile verilmiş, diğer başlıklarda sırasıyla, kasîdenin muhtevâ yönünden, belâğat ve edebî sanatlar açısından, cümle dizgisi ve kelime yapısı yönünden ve zarûrat-i şi‘riyye bakımından değerlendirilmesi gibi konuları ele alınmış ve sonuç kısmında ise elde edilen neticeler özetlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 48.448
Quarter
Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler Temel Alanı
Q1
128/520

Hukuk Temel Alanı
Q1
6/58

İlahiyat Temel Alanı
Q1
5/106

Güzel Sanatlar Temel Alanı
Q1
13/89

Filoloji Temel Alanı
Q1
10/84

Spor Bilimleri Temel Alanı
Q2
11/40

Eğitim Bilimleri Temel Alanı
Q2
89/239

Turkish Studies