Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 19
 Görüntüleme 55
 İndirme 26
İslam ve Turizm İlişkisi
2014
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Turizm; dinlenme, eğlenme, öğrenme, tarihi ve doğal güzellikleri görme amacıyla gerçekleşen seyahatleri ve geçici konaklama hareketlerini ifade etmektedir. Turizm faaliyetleri sosyal etkileşimin yanında ticari fırsatların doğmasına imkân vermekte; kültürel ve bilimsel açıdan toplumu değişik şekillerde etkilemektedir. Din, bütün sosyal alanlarda olduğu gibi turizm sahasında da önemli bir etkinliğe sahiptir. İnsanlık tarihinde seyahat olgusu ile dinin doğrudan bir ilişkisinin olduğu bilinmektedir. İslam dini insanların, geçmiş medeniyetlerin tarihine ve kültürel mirasına ibret nazarıyla bakmalarını emretmektedir. İnancın temellendirilmesi hususunda Kur’an’ın seyahate dönük tavsiyeleri dikkate alındığında Müslümanların turizm faaliyetlerinde aktif olmaları gerektiği sonucuna ulaşmak mümkündür. Buradan hareketle turizm olgusunun salt bir eğlenme ve dinlenme etkinliği olmadığı ifade edilebilir. İslam coğrafyası zengin tarihi, dinî, kültürel ve doğal-turistik birikime sahiptir. Ancak Müslümanlar bu zengin potansiyelden yeterli derecede yararlanmamaktadırlar. Bunda hangi faktörlerin ne derecede etkili olduğu araştırılmaya muhtaçtır. Turizm modern görünümlü bir olgu olsa da temelde kadim seyahat olayına dayanmaktadır. Nitekim bu olgu Kuran-ı Kerim’de seyehat ve benzeri kavramlarla ifade edilmektedir. Kur’an’da yer alan bu kavramlar örgüsüne bakıldığında, insanın, yeryüzünde dolaşması, doğayı müşahede etmesi, geçmiş milletlerin tarihini incelemesi, buradan birtakım dersler çıkarması, iktisadi kazanımlar için yeryüzüne dağılması ve var olan ilahi nimetlerin elde edilmesi gerektiği görülür. Hz. Peygamber de bu amaçlarla birçok seyahat gerçekleştirdiği gibi insanlara da teşvik etmektedir. Bütün bu hususları dikkate aldığımızda İslam’ın itikadi, ticari, bilimsel ve kültürel vb. alanlarda faydalı ve meşru kazanımları elde etmek için turizmi teşvik ettiği söylenebilir.

Anahtar Kelimeler:

The Relationship Of Islam and Tourism
2014
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Tourism represents all wide range of activities such as travelling and temporary housing, the objectives of which are to enable (travelling) people to rest, get entertained, learn, as well as to see historical and natural beauties. In addition to enabling people to socialize, tourism activities also provide commercial opportunities and effect society in a wide range of ways both culturally and scientifically. As in all aspects of social life, religion is also a decisive factor in tourism. In the history of human being, a direct relationship between travelling concept and religion is observed. According to Islam, humans are required as well as commanded not only to take warning by, but also hold good aspects from the history of past civilizations and cultural heritage up as an example. At the same time, when the Holy Qur’an’s recommendations regarding travelling are taken into consideration, it can be concluded that Muslims ought to and should participate fully in touristic activities whenever possible. According to this basic approach, tourism phenomenon is not only an entertaining and relaxation activity. The Islamic world has a rich historical, religious, cultural and natural touristic heritage. Having said that, it is still necessary to investigate to what extent which factors prevent Muslims to benefit from such a rich and comprehensive heritage. Although tourism might nowadays be considered as a modern phenomenon by many people, it is actually a historical experience. This historical experience is expressed with different terms and concepts such as ‘travelling’, ‘holding good aspects from the history of past civilizations’ etc. in the Holy Quran. When these concepts in the Holy Qur'an are examined carefully, it is clearly understood that people are advised to travel in the world, observe the earth and the nature, examine the history of past nations, draw some material and moral lessons from them, and benefit economically. Prophet Mohammed (may peace be upon him) himself travelled many times to this end and also encourages people to travel. When all these are taken into heed as a whole, it is clearly understood that Islam openly encourages people to travel so that they can make maximum use of available beneficial gains in terms of faith, economy, science, knowledge, experience, culture and so on.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 46.470
2023 Impact/Etki : 0.276
Turkish Studies