Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 69
 İndirme 26
Hüseyin b. Ahmed Sirôzî’nin Hayatı, Eserleri ve Câmiü’l-envâr ‘Alâ Tefsîri’l-ihlâs Adlı Eseri Üzerine Bir İnceleme
2014
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Halvetiyye tarikatine mensup olduğu bilinen Hüseyin b. Ahmed Sirôzî’nin mesnevi nazım biçimiyle kaleme aldığı Câmiü’l-Envâr ‘Alâ Tefsîri’l-İhlâs adlı eser şu anki tespitlere göre Divan edebiyatındaki tek manzum İhlas Suresi tefsiridir. 10911 beyitten oluşan bu hacimli sayılabilecek mesnevide İhlas Suresi’nin tefsiri dışında din büyükleriyle ilgili menkıbeler, Allah’ın isimlerinin zahirî ve batınî manası, zikir ve duanın önemi, ilahî aşk, cennet, cehennem, seyr-i süluk, nefis ve mertebeleri gibi tasavvufla bağlantılı pek çok konu da işlenmiştir. Bu yapılırken İhlas Suresi dışında pek çok ayet ve hadise de anlatılanlara delil olması açısından yer verilmiştir. Çalışmada birinci bölümde Bursalı Mehmet Tahir Efendi’nin Ahlak Kitaplarımız ve Osmanlı Müellifleri adlı eserlerinden faydalanılarak şairin hayatı, mensup olduğu tarikatla bağlantısı; Câmiü’n-Nasâyih ve Câmiü’l-Envâr ‘Alâ Tefsîri’l-İhlâs adlı iki manzum eseri hakkında bilgiler verilmiştir. Çalışmanın asıl konusunu oluşturan Câmiü’l-Envâr ikinci bölümde incelenmiştir. Bu bölümde öncelikle nüshanın ayrıntılı olarak tanıtılması, beyit sayısı, kullanılan nazım şekilleri gibi hususlara değinilmiştir. Devamında eser muhtevası yönünden incelenmiştir. Bunu yaparken eserin içeriği göz önüne alınarak “Eserde İhlas Suresinin Tefsiri” ve “Eserde Tasavvufi-Ahlaki Konular” şeklinde iki alt başlık oluşturulmuştur. Bunu takip eden dil ve imla özelliklerinin anlatıldığı alt başlıkta ise büyük oranda müstensihten kaynaklanan imla hataları ve 16. yüzyılda görülmeyen Eski Anadolu Türkçesine ait eklerin kullanımı örnek beyitlerle tespit edilmiştir. Câmiü’l-Envâr ile içerik yönünden büyük benzerlikler gösteren Kitâb-ı İzhâr-ı Ehâdiyyet adlı mensur İhlâs Suresi tefsirinin eserimizle mukayesesi yapıldıktan sonra son bölüme geçilmiştir. Sonuç bölümünde eserin Türk dilinin gelişimi ve özellikle tasavvuf kültürümüz açısından önemi değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

A Survey On Huseyin B. Ahmed Sirozi’s Life, His Piece and His Piece Named Câmiu’l-envâr ‘alâ Tefsîri’l-ihlâs
2014
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Câmiü’l-Envâr ‘Alâ Tefsîri’l-İhlâs written in the masnavi form according to the current literature is the only verse commentary of the Ihlas sura was written by Husayn b. Ahmed Sirôzî who was a member of the Khalwatiyya tariqa. In this masnavi, which was comprimised from 10,911 couplets, apart from the commentary of Ihlas sura; there were menakıbs about the religious leaders, apparent and esoteric meanings of the names of Allah, importance of pray and dhikr,

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 48.703
Turkish Studies