Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 132
 İndirme 71
Osmanlı’dan Cumhuriyete Türk Basınında Rusya Türkleri Konulu Haber ve Makaleler Bibliyografyası(1908-1923)
2013
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Türkistan’dan Kırım’a çok geniş bir coğrafyada yaşayan Rusya Türklerinin Osmanlı Devleti ile olan münasebetlerinin tarihini Osmanlı’nın kuruluş dönemine kadar götürmek mümkündür. İki bölge arasında siyasi münasebetler Rusya’nın Türk Bölgelerini işgali ile kesintiye uğrasa da kültürel münasebetler her zaman devam etmiştir. 1870’li yıllardan itibaren Osmanlı’da günlük basın yayın faaliyetlerinin yaygınlaşmasıyla birlikte Tasviri-i Efkâr ve Basiret gazetesi gibi yayın organlarında Rusya Türkleri ile ilgili ilk haberler yayınlanmaya başlamıştır. II. Meşrutiyet döneminde Yusuf Akçura, Ahmet Ağaoğlu, Abdürreşid İbrahim, Halim Sabit gibi İstanbul’a gelen Rusya muhaciri Türk aydınlarının da katkılarıyla Rusya Türkleri arasında gelişen Ceditçilik çerçevesinde tartışılan sosyal ve kültürel konular, Osmanlı aydınları tarafından yakından takip edilmiştir. Bu periyotta Osmanlı basınında Rusya Türkleri ile ilgili haberler yoğunluk kazanmıştır. Osmanlı basınında Rusya Türklerine olan ilgi kültürel konularla sınırlı kalmamış siyasi konulara da yer verilmiştir. Sırat-ı Müstakim(Sebilür Reşad), Türk Yurdu, İslam Dünyası, Tearüf-i Müslimin gibi gazete ve dergiler haberlerin yoğunlaştığı basın yayın organları arasındadır. Yapmış olduğumuz bu çalışma, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Arap harfli Türkçe yayınlanan gazete ve dergiler tetkik edilerek Rusya Türkleri ile ilgili makale ve haber niteliği taşıyan yazıların tespit edilmesi sonucu hazırlanmıştır. Çalışmamız, yayınlanan haberlerin yoğunluğu dikkate alınarak 1908-1923 tarihleri arasında sınırlandırılmıştır. Konu ile ilgili gazete ve dergiler titizlikle incelenmiş olmakla beraber bir boşluğu dolduracağı düşüncesiyle hazırlanan bu bibliyografya çalışması bir deneme mahiyetindedir.

Anahtar Kelimeler:

The Bibliography Of The News and Articles About Turks Of Russia At The Turkish Press From Ottoman To Republic (1908-1923)
2013
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

It is possible to see the relations between Ottoman State and Turks of Russia, who lives in a wide range of geography from Turkistan to Crimea, beginning from the establishment era of Ottoman State. Even though the political connections were interrupted by the Russian invasion at the Turkish territories, cultural relations have always continued. From the 1870s With the spread of daily media activities in the Ottoman Empire Such as Tasviri-i Efkâr and Basiret The first news about the Russian publication has been published with the effects of the Turkish intellectual immigrants from Russia as Yusuf Akçura, Ahmet Ağaoğlu, Abdürreşid İbrahim, Halim Sabit. The social and cultural issues which were mentioned and evolved around the idea of neologism among the Turks of Russia have followed closelly by the Ottoman intellectuals at the II. Constitutional Period. During this period, the Turkish news related to Russia have increased. Not only Cultural issues related to Russian Turks, political issues has also been presented Ottoman Press. Such as Sırat-ı Müstakim(Sebilür Reşad), Türk Yurdu, İslam Dünyası, Tearüf-i Müslimin which are among the most news in press tools. This study is prepared by examining the news and articles about Turks of Russia at the newspapers and the magazines which were published in Turkish with Arabic alphabet from Ottoman to Republic. Our study, has been limited considering the intensity of the news published between 1908-1923. This study, in which related newspapers and magazines are closely examined by the opinion that it will fill a deficit, is a bibliography work in a tenor of an essay.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 48.337
Turkish Studies