Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 97
 İndirme 24
 Sesli Dinleme 2
BİNGÖL MASALLARININ YAPI VE MUHTEVA ÖZELLİKLERİ
2017
Dergi:  
DİYALEKTOLOG
Yazar:  
Özet:

Masallar sözlü geleneğin önemli bir ürünüdür. Bünyesinde toplumların inançları, gelenekleri, değer yargıları, yaşam tarzları ona özgü form, retorik ve içerikle yaşam bulmaktadır. Söz konusu ögeler, masalda bazı kalıp ve semboller aracılığıyla nesilden nesile aktarılmaktadır. Geçmişten günümüze süregelen aktarımlarda formel adı verilen kalıplaşmış ifadeler ortaya çıkmaktadır. Aktarım sürecinde ayrıca anlatıcıların kişisel becerileri masalın dil, anlatım ve muhtevasını etkilemektedir. Bu bağlamda Doğu Anadolu ve Mezopotamya kavşağında bulunan Bingöl’den derlediğimiz elli beş masal kurgu, formel, şekil ve muhteva bakımından değerlendirilmektedir. Bingöl masallarının başta Anadolu ve Mezopotamya masalları olmak üzere başka masallarla örtüşen yönleri olduğu gibi tamamen yöreye özgü olan formel ve muhteva özelliklerini de ihtiva etmektedir. Bunu nesir formundaki manzum söyleyişlerde, “giriş-geçiş-bitiş” formellerinde, şahıs kadrosunda, sayılar, renkler, yer gibi başlıklarda somut olarak görmek mümkündür. Ayrıca masalların geçmişe oranla form ve muhteva bakımından nicel ve nitel olarak zayıfladıkları, kimi özelliklerini kaybettikleri görülmektedir. Ancak değişen dünya koşullarına rağmen yörede masal anlatman geleneği hâlâ yaşatılmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












DİYALEKTOLOG

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 307
Atıf : 613
2023 Impact/Etki : 0.073
DİYALEKTOLOG