Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 12
 Görüntüleme 1.070
 İndirme 186
 Sesli Dinleme 5
Bi̇ngol İli̇ni̇n Fi̇zi̇ki̇ Cografya Ozelli̇kleri̇
2018
Dergi:  
Bingöl Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Özet Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat Bölümü’nde yer alan Bingöl Erzurum, Erzincan, Tunceli, Elazığ, Muş ve Diyarbakır illeri ile komşudur. Ortalama 1745 m yükseltiye sahip ilde dağlık alanlar, vadiler, platolar, ova ve havzalar ana yer şekillerini oluşturmaktadır. Paleozoyik’ten Kuvaterner’e kadar farklı dönemlerde oluşmuş kayaçların yüzeylediği inceleme alanında KAF ve DAF en önemli tektonik yapıları oluşturmaktadır. Karasal iklimin etki sahasında bulunan Bingöl’de iklim elemanları yüzey şekillerindeki çeşitlenmeye bağlı olarak il içerisinde farklılık göstermektedir. Aras Nehri’ne su gönderen küçük bir saha dışında araştırma sahası Fırat Nehri’nin su toplama alanı içerisinde yer almaktadır. Bu çalışmada Bingöl ilinin fiziki coğrafya özelliklerinin genel hatlarıyla değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda ilin jeomorfolojik, jeolojik, hidrografik özellikleri ile iklim, bitki örtüsü ve toprak özellikleri değerlendirilmiştir. Bingöl iline ait topoğrafya ve jeoloji haritaları ile İl arazi varlığı, CORINE (Coordination of Information on the Environment) ve meteoroloji istasyonu verileri çalışmada temel dataları oluşturmaktadır. Sayısallaştırılan topoğrafya haritalarından Sayısal Yükselti Modeli (SYM) oluşturulmuş, SYM’den eğim, bakı, yükselti basamakları haritası, ili kapsayan jeoloji haritalarından litolojik birimler ve tektonik harita oluşturulmuştur. Meteoroloji istasyonu verileri kullanılarak iklim özellikleri, il arazi varlığı verisinden toprak, CORINE verisinden bitki örtüsü özellikleri belirlenmiştir. Ulaşılan sonuçlara göre Bingöl ilinde dağlık sahalar üzerinde geniş düzlükler ve dağlar arasında tektonizmaya bağlı olarak oluşmuş ova ve havzalar bulunmaktadır. İl içerisinde genel olarak kuzeye gidildikçe sıcaklıklar azalırken, yağış miktarı artmaktadır. Çalılık/fundalıkların geniş alan kapladığı ilde intrazonal toprak grubunda yer alan bazaltik topraklar geniş alan kaplamaktadır. İl genelinde fiziki coğrafya koşullarının değişmesine bağlı olarak kuzeye gidildikçe nüfus ve yerleşmeler seyrekleşmektedir. Fiziki coğrafya özelliklerinden kaynaklanan başlıca sorunlar deprem, kütle hareketleri, çığ, erozyon ve sel taşkındır. KAF ve DAF üzerinde yer alan inceleme alanında depremlere bağlı olarak can ve mal kayıpları yaşanmaktadır. Doğal afetlerin neden olduğu kayıpların azaltılması için ayrıntılı fiziki coğrafya çalışmalarının yapılması gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler:

2018
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Bingöl Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 143
Atıf : 142
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini