User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
  Citation Number 7
 Views 165
 Downloands 56
 Audio Listening 1
Travma Sonrası Gelişim, Büyüme, Kimlik Gelişimi Ve Sosyal İlişkiler
2017
Journal:  
Researcher
Author:  
Abstract:

Travma kişide kontrolü kaybetme hissi yaratan ve sonucunda kontrolsüz tepkiler bırakan olağanüstü durumlar olarak tanımlanır. Travma sonrası gelişim ise, ciddi stres içeren bir durumun ardından ortaya çıkan olumlu psikolojik değişimdir. Kişiyi travma öncesi durumdan daha güçlü hale getirmesi de mümkündür. Travmatik olayın ardından yaşanan süreçte zaman içinde gelişebileceği gibi, bazı bireylerdeki değişim olaydan sonra birden de ortaya çıkabilir. Travmatik olaydan sonra birden iyileşme gösterebilir. Travma sonrası büyüme zaman içinde gelişebilir. Travma sonrası büyüme ile ilgili değişkenler şöyle sıralanır: Bilişsel değerlendirme (tehdit algısı, farkındalık, kontrol). Sosyo-demografik özellikler (cinsiyet, yaş, sosyoekonomik ve eğitim düzeyi). Kişilik özellikleri (psikolojik sağlamlık, dayanıklılık, iyimserlik, tutarlılık algısı). İnsanların travma ile başa çıkma tarzları ise: Sosyal destek ve duygudurum düzenlemesidir. Travma sonrası büyüme bireyde şu boyutlarda değişime uğratır; 1) Kendilik algısında yaşanan değişim 2) Kişilerarası ilişkilerde yaşanan değişim 3) Yaşam felsefesinde yaşanan değişimdir. Travma sonrası büyümenin evreleri ise şöyle sıralanabilir: Doğal olarak karışık ve karmaşık olan süreci düzenleme girişimidir. Birinci evrenin ana görevi güvenliğin tesis edilmesidir. İkinci evrenin ana görevi hatırlama ve yastır. Üçüncü evrenin ana görevi hayatla yeniden bağ kurmaktır. Yaşanan travmaya verilen bir diğer tepki biçimi ise travma sonrası gelişimdir. Yaşanan travma sonrası bireyler, bu olumsuz yaşantı sonucunda yenik düşüp travma sonrası stres bozukluğu yaşayabilirler. Bunun dışında, yaşanan travmaya bir anlam yükleyerek yaşanan bu olumsuzluktan sonra gelişim de gösterebilirler.

Keywords:

Citation Owners
Attention!
To view citations of publications, you must access Sobiad from a Member University Network. You can contact the Library and Documentation Department for our institution to become a member of Sobiad.
Off-Campus Access
If you are affiliated with a Sobiad Subscriber organization, you can use Login Panel for external access. You can easily sign up and log in with your corporate e-mail address.
Similar Articles










Researcher

Field :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Journal Type :   Uluslararası

Researcher