Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 48
 İndirme 28
SOSYAL BİLGİLER 4-5. SINIF PROGRAMI VE DERS KİTAPLARININ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK KAVRAMI AÇISINDAN İNCELENMESİ
2016
Dergi:  
Researcher
Yazar:  
DOI:  
10.18301/rss.40
Özet:

Günümüzde yaşamın hemen her alanında sürdürülebilirlik bir amaç veya ilke olarak karşımıza çıkmaktadır. Sürdürülebilirlik anlayışının bireyler tarafından benimsenmesi ve içselleştirilmesi önem taşımaktadır. Bu anlayışın bireylere kazandırılması konusunda sosyal bilgiler vb. derslere büyük görevler düşmektedir. Farklı ülkelerin sosyal bilgiler kapsamındaki öğretim programları incelendiğinde; doğal kaynakların kullanımı ve sürdürülebilirlik konusuna geniş bir yer verdikleri görülmektedir. Bu bağlamda ülkemizde yürürlükte olan Sosyal Bilgiler 4-5.sınıf programı ve ders kitaplarının bu kavram açısından ele alınıp incelenmesi önem taşımaktadır. Bu noktadan hareketle çalışmanın amacı, Sosyal Bilgiler 4-5.sınıf programı ve ders kitaplarını sürdürülebilirlik kavramı açısından değerlendirmek ve bir durum tespiti yapabilmektir. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Sosyal Bilgiler 4-5.sınıf Programı, Sosyal Bilgiler-4 Ders ve Öğrenci Çalışma Kitabı (MEB Yayınları) ve Sosyal Bilgiler-5 Öğrenci Ders ve Çalışma Kitabı (MEB Yayınları) oluşturmaktadır. Veriler “doküman incelemesi” yöntemiyle elde edilmiştir. Dokümanlar bilgisayar ve internet kullanılarak elektronik bir formatta elde edilmiştir. Dokümanlara Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmi internet sitesinden ulaşılmıştır. Verilerin analizinde, bir nitel araştırma tekniği olan betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Veriler araştırma sorularının ortaya koyduğu temalara göre düzenlenmiştir. Özellikle sürdürülebilirlik kavramının ekonomi, toplum, çevre ve kültür boyutları üzerinde durulmuştur. Araştırmada elde edilen bulgulara dayanılarak şu sonuçlara ulaşılmıştır: Sosyal Bilgiler 4-5.sınıf programı ile ders ve öğrenci çalışma kitaplarında doğrudan sürdürülebilirlik kavramına yer verilmemiştir ancak dolaylı olarak bu kavrama ilişkin ögelere yer verildiği söylenebilir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Researcher

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Researcher