User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 101
 Downloands 39
TARİHİ KONUT YAPILARININ TURİZM İŞLEVİNE DÖNÜŞÜMÜNDE KİMLİĞİN BİLİMSEL AÇIDAN İZLENİMİ
2018
Journal:  
Journal of History School
Author:  
Abstract:

Günümüzde dünyada yaşanmakta olan küreselleşme olgusu toplumsal yapıyı etkilemektedir. Bu değişim kentlerimize, yaşam mekanlarımıza ve mimarimize yansımaktadır. Mevcut işlevini kaybetmiş yapıların otel amaçlı kullanımı, günümüzde sıkça karşılaşılan bir durumdur. Tarihi kentlerde, mevcut kentsel yapı içinde ve özellikle kent merkezlerinde yatak kapasitesinin arttırılması ihtiyacı, boş arazi bulmanın zorlukları, mevcut yapıların otel olarak kullanılmasını ön plana çıkartmıştır. Yapıların sürdürülebilirliğinin sağlanmasında kimliğin korunması ile gerçekleşir. Korumanın en etkili yolu, yapıların günlük yaşama katılmalarının sağlanmasıdır. Bu noktada temel problemi; yapıların yeniden işlevlendirme sürecinde koruma olgusu ile turizmin en fazla çelişen unsurlar olması oluşturmaktadır. Bu problem; mimari ve kentsel kimlik üzerinde olumsuz sonuçlara neden olabilmektedir. İşlev dönüşümü geçirmiş turizm yapılarında kimliğin korunması; yapıların bir zaman ürünü olması, zamanın yaşantısı hakkında bilgi vermesi, dönüşüm, tarihsel sürekliliğin sağlanması ve gelecek kuşaklara aktarılması açısından önemlidir. İşlev dönüşümü geçirmiş turizm yapılarında kimlik kavramı; yapılan müdahaleler, kütlesel ekler, mekan düzenlemeleri ve malzeme ile zarar görebilmektedir. Günümüze ulaşan konut yapıları, koruma ve turizm ihtiyacını gidermek amaçlı yeni işlevleri ile donatılıp yaşama kazandırılmıştır. Bu kapsamda yapılan çalışmada İstanbul’da işlevini değiştirerek otel olan yapılar incelenmiş ve bu yapıların mevcut tarihi konut yapısı olma sınırı getirilmiştir. Bu kapsama giren Wyndham İstanbul Old City Hotel, Ajia Hotel ve Lush Hip otelleri incelenmiş; vaziyet planı kararları, plan şeması, taşıyıcı sistem, cephe kapsamında inceleme yapılmıştır. Bu amaca ulaşmak için; kimlik kavramı araştırılmış, mimaride kimlik kavramının önemi üzerinde durulmuş, kimlik kavramının korunmasında değerlendirme ölçütleri oluşturulmuştur. Bu doğrultuda, sözü edilen yapılar hakkında yeniden işlevlendirme kapsamında, uğradıkları değişimlerin ne ölçüde özgün yapı ile uyum içinde olduğu ve kimlik olgusunun sürekliliğini ne ölçüde korunduğu saptanmaya çalışılmıştır.Yapıların kimlik öğelerinin değişip değişmediği, değiştiyse nasıl değiştiği; oluşturulan vaziyet planı kararlarındaki, plan şemasındaki, taşıyıcı sistemdeki, cephedeki değerlendirme ölçütleri ile belirlenmiştir. Seçilen turizm yapıları örneklerinin; hangi kimlik izlerinin korunduğu veya hangi kimlik izlerinin silindiği bulguları ortaya konmuştur.

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles










Journal of History School

Field :   Eğitim Bilimleri

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 1.883
Cite : 3.394
Journal of History School