Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 56
 İndirme 22
İPEK YOLU’NDA TÜRKLER
2016
Dergi:  
Türk & İslam Dünyası Sosyal Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

İnsanlık tarihinde ana yol olarak nitelendirebileceğimiz ve bu özelliği nedeniyle de farklı ülkelerdeki halkları ve milletleri birbirine bağlayan uluslararası yollar bulunmaktadır. Bu yollardan birisi de Asya’dan Avrupa’ya, Avrupa’dan Afrika’ya kadar geniş bir coğrafyayı kapsayan İpek Yolu’dur. Anlaşılacağı üzere bu geniş coğrafya üzerinde sadece değerli bir madde olan ipek taşınmakla kalmamış, yüzyıllar boyunca diller, dinler, kültür ve medeniyet unsurlarının da taşındığı bir yol haline gelmiştir. Kültürlerin paylaşımında son derece önemli olan bu yolu, bilindiği üzere Türkler işlek hale getiren millet olmuştur. Bunun en önemli kanıtlarından birisi olarak bu yol üzerinde Türkler tarafından inşa edilen eserler ki buna örnek olarak olan Göktürkler’den ve Selçuklulardan kalma sayısız anıtı gösterebiliriz. Ayrıca bu yolun ana noktaları olan Kaşgar, Hotan, Karaşar gibi şehirleri incelediğimizde sayısız kanıtlara ulaşabiliriz. Bu kentler Türk yurtlarını birbirine bağlarken, medeniyet seviyesi yüksek yerleşim bölgelerinin kurulmasında önemli rol oynamıştır. Böyle dememizin sebebi bilindiği üzere, bu kentlerde kültürel zenginliğinle beraber maddi imkânların birleşmesi olmuştur. Belirttiğim üzere adı geçen kentlerde oluşturulan pazarlardaki tüccarlar sayesinde yeni bir kültür ortamı yaratılmış ve bu ortam bize Farabi, Birüni, Ibni Sina gibi önemli bilim adamlarının yetişmesine olanak sağlamıştır. Ortaçağ sonuna kadar doğu ve batı arasında ticaret ve aynı zamanda kültür köprüsü olarak nitelendirebileceğimiz bir yol haline gelmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Türk & İslam Dünyası Sosyal Araştırmalar Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 816
Atıf : 573
2023 Impact/Etki : 0.039
Türk & İslam Dünyası Sosyal Araştırmalar Dergisi