Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 149
 İndirme 42
 Sesli Dinleme 1
ÇOCUK YAZINI ESERLERİNDE KİTAP KAVRAMI: MİNE SOYSAL’IN “EYVAH KİTAP!” ADLI ESERİNDE KİTAP -BİR DERLEM ARAŞTIRMASI-
2017
Dergi:  
International Journal of Language Academy
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, bir çocuk yazını eseri olan Mine Soysal’ın “Eyvah Kitap!” adlı eserindeki kitap kavramının ve kullanımlarının görünümlerinin derlem dilbilim ilkelerinden ve yöntemlerinden yola çıkılarak biçimsel ve içeriksel olarak incelenmesi bu yolla da niceliksel ve niteliksel anlamda değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Betimsel tarama modelinin kullanıldığı çalışmada biçimsel yordamayı olanaklı kılacak veriler derlem dilbilimsel yöntemlerle toplanmıştır. Söz konusu eser ilk olarak bilgisayar ortamında özel bir yazılım aracılığıyla etiketlenebilir ve işaretlenebilir duruma getirilmiş, kitap kavramının geçtiği tanık cümleler sözbiçim, isim tamlaması, fiil, ikincil fiil (fiilimsi), zarf, sıfat ve notlar bölümü olarak işlenmiştir. Derlem işlemesi sonucu notlar biçiminde oluşturulan verilerin içerik analizine de olanak sağlamasından hareketle, tanıklama yoluyla; Ailesel, çevresel ve kitap içeriğinden kaynaklanan faktörler nelerdir? başlıkları oluşturularak eserin değerlendirilmesi tamamlanmıştır. Biçimsel anlamda yapılan incelemelerde: 5.828 farklı sözcük ve 16.267 toplam sözcükten oluşan bu eserde “kitap” sözcüğü ile eşdizimli ya da bağımsız olarak en fazla kullanılan ilk 3 sözcük bir: (339), çok: (232) ve de: (208) gibi dil bilgisel kullanımlardır. Bu dil bilgisel kullanımların ardından kitap: (190) kullanımı gelmektedir. Kitap sözcüğünün farklı kullanımları (sözbiçimleri) da bu sayıya eklendiğinde (kitabı, kitapları, kitaplar vb.) toplamda 424 kullanım tespit edilmektedir. Eserin toplam söz varlığına (16.267) bu kullanımlar oranlandığında % 3,83 gibi bir orana ulaşılmaktadır. İlk 10 kullanımın toplamı (1.913) içerisinde ise kitap ile ilgili (423) = % 22,11 gibi yüksek bir oran gözlenmektedir. İçeriksel anlamda yapılan incelemelerde: Öğrencilerin kitaplar hakkındaki düşüncelerinin dikkate alınmasının, ilgilerinin, isteklerinin ve içinde bulundukları durumlarının bu süreçte önemsenmesi gerektiği görülmüştür. Bunlardan birinin ya da birkaçının dikkate alınmamasının öğrencinin kitap okuma davranışında azalma hatta son bulma durumunu ortaya çıkaracağı belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






International Journal of Language Academy

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.247
Atıf : 1.594
2023 Impact/Etki : 0.169
International Journal of Language Academy