Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 7
 Görüntüleme 496
 İndirme 61
 Sesli Dinleme 2
MEDDAHLIK GELENEĞİNİN GÜNÜMÜZ SANATÇILARINDAKİ YANSIMASI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME
2017
Dergi:  
Turkish Academic Research Review
Yazar:  
Özet:

MEDDAHLIK GELENEĞİNİN GÜNÜMÜZ SANATÇILARINDAKİ YANSIMASI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME Özet Türk kültüründe tiyatronun yerini alan seyirlik halk oyunları vardır. Geleneksel halk tiyatrosu içinde Karagöz, Kukla, Orta oyunu, Meddah yer alır. Meddah bir anlatı içinde pek çok karakter ve taklide yer vermesiyle diğer türlerden ayrılır.  Meddah tek kişilik bir halk tiyatrosudur. Meddahlık ve meddah hikâyeleri 20. yüzyılın başlarına kadar canlılığını sürdürmüştür. Teknolojik değişim ve gelişimlere paralel olarak geleneksel seyirlik oyunların toplum hayatındaki canlılığında bir zayıflama görülmektedir. Günümüzde orta oyununun yerini tiyatro, Karagöz’ün yerini sinema, meddahın yerini stand up almaktadır. Bu çalışmamızda gelenekten geleceğe halk tiyatrosunda tek kişilik gösteriye karşılık gelen meddahın bugünkü durumu, meddahtaki değişim ve dönüşüm ele alınacaktır. Meddah hikâyeleri çok zengin bir içeriğe sahiptir. Geçmişten günümüze içerikte ciddi farklılıklar olmuştur. Bu değişim sadece içerik olarak değildir. Meddah hikâyelerinin icra ortamı, meddahın kullandığı malzemeler, seyircinin meddahtan beklentisi bu gelenekte oluşan farklardandır. Anahtar kelimeler: Meddah, stand up, halk tiyatrosu, meddah hikâyeleri. Abstract AN ASSESSMENT ON THE REFLECTION OF THE TRADITION OF MEDDAH ONTO THE PERFORMANCES OF THE PRESENT ARTİSTS In Turkish culture, there are theatrical folk dramas substituting for theatre. Genres such as Karagoz (shadow play), Kukla (puppet), Median (open stage show) and Meddah (one-person show) take part within traditional folk drama. Meddahlik[1] (the art of the meddah) differs from other genres through its accommodation to a good number of characters and imitations during a narration. Meddahlik is a one-man folk drama. Meddahlik and meddah stories maintained their vitality until early 20th century. In parallel with technological changes and developments, weakening at vitality of traditional theatrical dramas is observed in community life. At the present time, median is substituted by theater, Karagoz by cinema and meddah by stand-up show. In this proceeding, current state of meddah corresponding to one-person show within folk drama, change in and transformation over meddah from tradition to the future will be addressed. Meddah stories have a very rich content. Critical distinctions arose between contents from past to present. This change is not only in content. Performance environment of meddah stories, materials that the meddah uses, audience’s expectation from the meddah are among differences formed in this tradition.   Key Words: Meddah, stand-up, folk drama, meddah stories. [1] Meddah bu işi yapan kişi olduğu için; tiyatro türü tanımında meddah kelimesi yerine meddahlık kelimesi tercih edilmiştir. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Turkish Academic Research Review

Alan :   Eğitim Bilimleri; Güzel Sanatlar; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 302
Atıf : 336
Turkish Academic Research Review