Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 7
 Görüntüleme 146
 İndirme 51
OKULLARDA STRATEJİK YÖNETİM UYGULAMALARI
2016
Dergi:  
Ihlara Eğitim Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, resmî okullarındaki stratejik yönetim uygulanmalarının okul yöneticilerine göre üstün ve zayıf yönlerinin belirlenmesi ve değerlendirilmesidir. Çalışmada nitel araştırma yöntemi benimsenmiş olup; çalışma grubunun belirlenmesinde amaçlı örnekleme yöntemi ve buna bağlı olarak maksimum çeşitlilik ve ölçüt örnekleme teknikleri kullanılmıştır. 2015-2016 eğitim öğretim yılında Düzce ilinde değişik eğitim kademelerinde görev yapan 12 yönetici (6 müdür, 6 müdür yardımcısı) katılımcı olarak belirlenmiştir. Çalışma sonucunda: Stratejik yönetim planlamasında vizyon ve misyonun varlığı, kurulan ekiplerin örgütlenerek okulun geleceği hakkında plan yapıp uygulamalarının önemi ortaya çıkmaktadır. Stratejik yönetim planlamasının, ortak hareket edilmesine ortam sağladığı, tüm çalışanların katıldığı ekiplerin kurulmasına öncülük ettiği belirtilmektedir. Stratejik yönetimin planlama aşaması uzun ve detaylı bir çalışmayı gerektiren, özveri ve fedakârlık isteyen bir süreçtir. Ancak bu kadar yorucu bir süreç olmasına rağmen bazen hedefler gerçekleştirilememektedir. Planlama aşamasında, okullarda işin uzmanı kişilerin olmaması, destek sağlayacak yeterince eğitimcinin bulunmaması uygulamanın başarılı olmamasına sebep olabilmektedir. Katılımcılara göre stratejik planlamanın uygulama aşamasında yaşanan problemlerin başında maddi sıkıntılar gelmektedir. Onlara göre okullarda kaynak sıkıntısı yaşanmaktadır. Stratejik yönetimin değerlendirme boyutunun olumlu yönleri; uygulama aşamasında aşılamayan sorunların tespit edilmesi, gerçekleştirilemeyen hedeflerin bir sonraki dönemde tekrar ele alınması ya da sebeplerinin araştırılmasına olanak tanımasıdır. Kurulan ekiplerin çalışmaları değerlendirilerek gerekirse değişiklik yapılması, öncelikle okula fayda sağlayacak yeniliklerin yapılıp yapılamayacağı üzerinde durulması, eksik ve yanlış olan konularda düzenleme yapılması yönünde kararlar alınmasını sağlaması, hataların tespit edilerek farkındalık kazandırması, grup üyelerinin işbirliği ve dayanışma içinde çalışmasını sağlaması, üyelerin öz eleştiri yaparak hatalarını düzeltmelerine fırsat sağlaması, gerçekçi ölçümler elde edilmesi, ölçümlerin istatistikî verilere bağlı olarak yapılmasını sağlaması ve yapılan analiz çalışmalarının yeni öngörüler oluşturmasıdır. Stratejik yönetimin değerlendirme aşamasının olumsuz yönleri: okullarda objektif değerlendirme yapabilecek uzman kişilerin olmaması, değerlendirmelerin amatörce (tecrübesizce) yapılması sonucunda doğru sonuçlara ulaşılamaması, paydaşların rekabet içinde hareket etmeleri nedeniyle yanlı değerlendirmeler yapılmasına sebep olması, planlanan hedeflerin gerçekleştirilmemesinin üyelerde bezginlik ve umutsuzluk yaratması, okulun vizyon ve misyonunun somut olarak değerlendirilememesidir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Ihlara Eğitim Araştırmaları Dergisi
Ihlara Eğitim Araştırmaları Dergisi