Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 119
AŞIK KUL AHMET'İN ŞİİRLERİNDE TÜRK HALK KÜLTÜRÜ UNSURLARI
2017
Dergi:  
Uluslararası 2. Sosyal Bilimler Sempozyumu (Asos Congress)
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma; Hayrettin İVGİN tarafından “Bir Şah Olsam Hükmeylesem Cihana, Âşık Kul Ahmet Hayatı ve Şiirleri” adıyla 1997 yılında yayımlanan eserle sınırlıdır. Bu eser; tamamen Kul Ahmet’in şiirlerinden oluşan ve kapsamlı bir çalışma olduğu için seçilmiştir. Ozanın eserlerinde yer alan deyimler, atasözleri, yerel ifadeler, eşya adları, bitki ve hayvan isimleri, hastalık ve ilaçlar, dinî öğeler, masal-hikâye motifleri, müzik aletleri, etnik kimlikler, giysiler, argo kullanımlar, şairler ve ozanlar tablolar halinde gösterilmiştir. Âşık Kul Ahmet 1932 yılında Maraş’ın Pazarcık ilçesine bağlı Bozlar Köyünde doğmuştur. Adı Ahmet, soyadı Kartalkanat’tır. Kul Ahmet mahlasıdır. “Kul Ahmet ile Şah Zeynep”, “Zalimin Zulmüne Ha Dayan”, “Gelin Dostlar Bir Olalım”, “Güzel Anadolum”, “Gelin Dostlar Barışalım”, “Dünyanın Sesi”, “Atatürk'ün İzindeyiz”, “Gelin Atatürk’ün Yoluna Dostlar”, “Bir Şah Olsam Hükmeylesem Cihana”, “Benim Kâbem İnsandır” Âşık Kul Ahmet’in kitaplarından bazılarıdır. Kul Ahmet’in yetiştirdiği âşıklar arasında; Âşık Kul Mehmet, Âşık Kul Kenan, Âşık Coşkun Gönüllü, Âşık Süleyman Demir, Âşık Garip Bektaş, Âşık Biçarî gibi isimler yer almaktadır. Üretken bir âşık olan Kul Ahmet, eserlerinde Anadolu insanının günlük konuşma dilini kullanarak eserler verir. Yeterli derecede eğitim almamış olmasına karşın, dile hâkimiyeti dikkat çekicidir. Eserlerinde hece ölçüsünü kullanan Kul Ahmet’in, sekiz ve onbir heceli şiirleri çoğunluktadır. Halk şiirinin çok yaygın kullanılan onbirli hece ölçüsünü oldukça akıcı bir tarzda kullanmıştır. Çevreye duyarlı her şair gibi, toplum içinde var olan bütün problemleri ele almış, vatan ve millet sevgisi, barış, kardeşlik konularında ustaca eserler vermiştir. Kul Ahmet şiirlerinde Karacaoğlan'ın, Âşık Kerem'in, Pir Sultan Abdal'ın, Şah Hatayi'nin, Fuzuli'nin ve Âşık Veysel'in etkileri görülür.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Uluslararası 2. Sosyal Bilimler Sempozyumu (Asos Congress)
Uluslararası 2. Sosyal Bilimler Sempozyumu (Asos Congress)