Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 48
Tasavvufun İslam Sanatlarının Gelişimindeki Nazarî Etkisi: Türk Tasavvuf Mûsikîsi Örneği
2017
Dergi:  
Uluslararası 2. Sosyal Bilimler Sempozyumu (Asos Congress)
Yazar:  
Özet:

İslam medeniyetlerinde, özellikle de Osmanlılarda, mûsikî, ebrû, hüsn-ü hatt gibi birtakım sanatlara, nefsin terbiyesi ve hakikati bütüncül olarak kavrama ödevlerini kendisine meslek edinen tasavvuf erbabının; yani sûfîler ile irfan ehlinin özel bir ilgisi olmuştur. Dahası, bu sanatlar arasında “tasavvuf mûsikîsi” örneğinde olduğu gibi, tasavvufun adını nakşettiği ve geliştirdiği sanat dalları ortaya çıkmıştır. Bu tebliğde, İslam nazarî gelenekleri içinde sanatla bu denli iç içe olması bakımından eşsiz bir konuma sahip olan tasavvufun sahip olduğu nazarî ilkelerin sanat intaç eden boyutları tartışmaya açılacaktır. Bunların başında, varlığın Hakk’tan nüzulünü ifade eden bütün güzelliklerin kaynağı ilâhî sıfatların tecellisi düşüncesi ile mevcudatın, güzelleşmek ve yetkinleşmek yani ihsan boyutuna yükselmek için yeniden O’na yönelmesini ifade eden urûc düşüncesi gelir. Tasavvuf mûsikîsinin dayandığı ve Safiyyüddin el-Urmevî (ö. 1294) ile takipçisi Abdülkâdir el-Merâğî’nin (ö. 1435) büyük ölçüde inşa ettiği sistemci gelenekte tiz ve pes sesler, ses lokasyonları, ses aralıkları, aralıklar arasındaki nispetler, uyumlu ve uyumsuz aralıklar gibi makamların dayandığı matematik-fizik zeminin keşfi nüzul süreciyle ilişkili olarak okunabilir. Öte yandan bu zemin üzerinde yükselen makamların terkibi ve bu makamlarda eserlerin bestelenmesi ise varlığı güzel kılma ve yetkinleşme çabası olarak urûc süreciyle ilişkilendirilebilir. Bu tebliğde böyle bir okuma/yorumun imkânı, mûsikî nazariyatçılarının yanı sıra felsefî-irfânî gelenek içinde yer alan ve mûsikîyle ilgili felsefî açıklamalarda bulunan Celâleddin er-Rûmî (ö. 1273) ve İbnü’l-Arabî (ö. 1240) gibi isimlerin düşünceleri eşliğinde tartışmaya açılacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Uluslararası 2. Sosyal Bilimler Sempozyumu (Asos Congress)
Uluslararası 2. Sosyal Bilimler Sempozyumu (Asos Congress)