Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 57
 İndirme 4
Felsefe Dersinde Şiir Kullanımı: Sosyal Bilgiler Öğretmen Adayları Örneği
2018
Dergi:  
II. Uluslararası Multidisipliner Çalışmaları Kongresi
Yazar:  
Özet:

Sosyal bilgilerin temellerine bakıldığında, tarih, coğrafya, sosyoloji, felsefe, antropoloji, psikoloji, hukuk, ekonomi, sanat gibi pek çok alanla ilişkili olduğu görülecektir. Sosyal bilgiler öğretimi çeşitli şekilde özel öğretim yöntemleriyle sürdürülmektedir. Bu kapsamda, sosyal bilgiler eğitiminde edebiyat ürünlerinden yararlanıldığı söylenebilir. Sosyal bilgiler öğretiminin temel amaçlarına ulaşmasında edebiyatın önemli olmasıyla birlikte yeterli düzeyde yazılı ve sözlü dil becerilerine sahip olmak sosyal bilgiler eğitimi programında belirlenilen amaçlara ulaşmayı kolaylaştıracaktır. Nitel bir anlayışla tasarlanılan bu çalışmanın amacı, sosyal bilgiler eğitimi lisans programında yer alan felsefe dersi kapsamında kullanılan bir şiiri, sosyal bilgiler öğretmen adaylarının felsefeyle nasıl ilişkilendirdiğini belirlemektir. Bu çalışmaya Adana’da bir devlet üniversitesinin Sosyal Bilgiler Eğitimi lisans programında okuyan yirmi yedi erkek, yirmi dört kadın olmak üzere toplamda elli bir öğretmen adayı katılmıştır. Öğretmen adaylarının yaşları 19 - 30 ve üzeri olmakla birlikte değişmektedir. Veri toplama sürecinde katılımcılara Peter Handke tarafından yazılan Türkçeye “Çocukluk Şarkısı “ olarak çevrilen şiirden bir bölümün yer aldığı bir form dağıtılmıştır. Bu form alanında uzman kişiler tarafından değerlendirildikten sonra (eğitim felsefesi ve sosyal bilgiler eğitimi alanında uzman kişiler olmak üzere) formun uygulanmasına karar verilmiştir. Formda, katılımcılardan beklenilen sözü edilen şiiri felsefeyle nasıl ilişkilendirdiklerini gerekçelerini de belirterek açıklamalarıdır. Elde edilen verileri açıklayabilecek kavramlara ve ilişkilere ulaşmak amacıyla veriler içerik analizi yoluyla çözümlenmiştir. Bütün veriler incelendikten sonra, araştırmanın amacına uygun olmayan veriler çıkarılmıştır. Toplamda on beşi kız, on beşi erkek olmak üzere ölçüt örnekleme yoluyla seçilen otuz katılımcıya ait veriler analiz edilmiştir. Bu çalışmada sosyal bilgiler öğretmen adaylarının verilen şiiri büyük ölçüde felsefeyle ilişkilendirdikleri görülmüştür. Katılımcılar, şiiri felsefeyle ilişkilendirirken daha çok felsefenin problematik alanlarına vurgu yaptıklarına ulaşılmıştır. Bunun yanı sıra, öğretmen adayları şiiri felsefenin düşünme biçimleriyle (eleştirel, sorgulayıcı) de ilgili olduğunu belirtmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






II. Uluslararası Multidisipliner Çalışmaları Kongresi
II. Uluslararası Multidisipliner Çalışmaları Kongresi