User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
  Citation Number 2
 Views 68
 Downloands 28
BALKAN SAVAŞLARI’NIN TÜRK HİKÂYESİNE YANSIMASI
2015
Journal:  
Türklük Bilimi Araştırmaları
Author:  
Abstract:

1877-1878 Osmanlı Rus Savaşı Osmanlı Devleti’nin Balkanlardaki hâkimiyetinin yok olmaya başladığı önemli bir dönüm noktası olmuştur. 1912-1913 Balkan Savaşları ile de Rumeli Osmanlı Devleti’nin elinden çıkmıştır. Balkan Türkleri (savaş öncesinde, savaş esnasında ve savaş sonrasında) bu süreçte türlü zulümlere maruz kalmış, vatan toprağının kaybedilmesi ile sürgüne mahkûm edilmiştir. Edebiyatımıza bakıldığında pek çok savaşın olduğu gibi Balkan Savaşı’nın da eserlere yansıdığı, belli bir dönem içinde bu konunun sıkça işlendiği görülür. Bu çalışmanın amacı, Balkan Savaşı’nın hikâyelerdeki aksini tematik bir çalışma öncülüğünde tespit etmektir. Çalışmanın sınırı yalnızca tür bağlamında olup eserlerin yazılış tarihi konusunda bir sınırlandırma yoluna gidilmemiş; savaş yıllarında yazılmış hikâyelerin yanında daha sonraki yıllarda da bu konu dâhilinde yazılmış hikâyeler çalışma kapsamına alınmıştır. İncelemede hikâyeler, içerdikleri konuya göre belli başlıklar altında tasnif edilmiştir. Balkan devletlerinin Müslüman köylere baskını ve yaptıkları mezalim, Balkanlardaki gayri Müslim halkın Osmanlı’ya ve Osmanlı askerine karşı kin dolu tavrı, Anadolu halkının savaşa gidişi, yurdu için mücadele edenlerin aksine vatana ihanet eden kişiler, savaş sonrası yaşanan zorunlu göç, geride bırakılan ya da kaybedilen aile fertleri, intikam duygusu gibi meseleler üç ana başlık altında değerlendirilmiştir. Eserlerdeki konu çeşitliliğinin tespitinin sonucunda devrin bir edebi türe hangi yönleriyle yansıdığı açığa çıkmıştır.

Keywords:

Citation Owners
Attention!
To view citations of publications, you must access Sobiad from a Member University Network. You can contact the Library and Documentation Department for our institution to become a member of Sobiad.
Off-Campus Access
If you are affiliated with a Sobiad Subscriber organization, you can use Login Panel for external access. You can easily sign up and log in with your corporate e-mail address.
Similar Articles






Türklük Bilimi Araştırmaları
Türklük Bilimi Araştırmaları