Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 51
 İndirme 18
Türkiye'de Neoliberalizm / Neoliberalism in Turkey
2010
Dergi:  
Mülkiye Dergisi
Yazar:  
Özet:

Özet: Türkiye’de Turgut Özal döneminde ilk pratik uygulamalarını bulan neoliberalizm, AKP döneminde şiddetini giderek artıran bir dalgayla toplumun her alanına egemen oldu. Kökenini Avusturya Okulu’nun öğretisinden alan ve 20. Yüzyılın son çeyreğinde M.Thatcher ve R.Reagan yönetimleriyle doruk noktasına ulaşan neoliberalizm, doğal muhaliflerinin askeri darbeler tarafından etkisizleştirilmesiyle Türkiye’de kayda değer bir eleştiriyle karşılaşmadı. Akademyanın da sessiz kalmasıyla, neoliberalizm, özellikle etkili bir entelektüel çevrenin toplum üzerinde oluşturduğu baskı sonucunda toplumsal gelişmenin doğal ve nihai sonucu olarak kabul edildi. Bu süreç, dünyadaki neoliberal politikaların değişime uğrayıp çeşitlenmesi karşısında bile devam etti. Anahtar sözcükler: Neoliberalizm, Avusturya Okulu ve Hayek, Margaret Thatcher, Washington Mutabakatı, Türkiye, Turgut Özal, özelleştirme, AKP.   Abstract: Neoliberalism, that found its first practical applications during the Özal regime in Turkey, became dominant in all spheres of social life after the AKP came to power. Based on the teachings of the Austrian School, neoliberalism reached its highest point during the Thatcher and Reagan administrations in the last quarter of the 20th century. In Turkey, it did not meet with any effective opposition mainly because its “natural” opponents had already been silenced by successive military coups. When the academia also succumbed to silence, neoliberalism, especially with the unrelenting pressure on the society by an effective intellectual circle, came to be accepted as the natural and final result of social development. This process continued even after global neoliberal policies were modified and became more “lenient”. Keywords: Neoliberalism, Austrian School and Hayek, Margaret Thatcher, Washington Consensus, Turkey, Turgut Özal, privatization, AKP.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
Mülkiye Dergisi
Mülkiye Dergisi