Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 53
 İndirme 26
Lagina Hekate Kutsal Alanından Üç Heykel Parçası
2016
Dergi:  
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

: İhtişamlı bir giriş kapısına sahip, dört tarafı stoalarla çevrili Lagina Hekate Kutsal Alanı Türk Arkeoloji ve müzecilik tarihinin başlangıç noktalarından birisidir. Her bir cephesinde farklı bir konusun işlendiği frizleri Geç Hellenistik Dönem mimari kabartma örnekleri içinde ender rastlanan örneklerdendir. Ayrıca kazılar sonucunda bulunan mermer heykel ve heykel parçaları kutsal alanın Geç Hellenistik Dönem ve Roma Dönemine ait birçok heykeltıraşlık eserine ev sahipliği yaptığını göstermektedir. Uzun yıllar Prof. Dr. Ahmet A. Tırpan başkanlığında sürdürülen sistemli kazılar sonucu Lagina Hekate Kutsal Alanında hem bağımsız heykellere hem de kabartma heykeltıraşlık eserlere ait[1] birçok mermer parça açığa çıkarılmıştır. Bu mermer heykel parçalarından 3 tanesi çalışmamızın konusunu oluşturmuştur. Bu parçalar bize kutsal alanda anatomik boyutlarda bağımsız heykellerin olduğunu göstermesi açısından önemlidir. Buna ek olarak gösterdikleri işçilik olası tarihler sunmamızı mümkün kılarak kutsal alanda tapınım faaliyetlerinin devam sürecini göstermektedir. Eserlerin kaliteli işçiliği ve bize göre temsil ettikleri tanrı ve tanrıçalar kutsal alan içinde sadece Hekate'ye tapınılmadığını önermemizi mümkün kılar. Antik Dönemde heykeltıraşlık eserleri sadece dekorasyon amaçlı kullanılan kültür ürünleri değildi. Bazı zamanlarda ait olduğu devletin gücünü açıkça ya da üstü kapalı olarak gösteren kompozisyonlar bazen ekonomik gücünü temsil eden anıtsal heykeller ve tanrılarına şükranlarını sunmak için yapılan eserler. Lagina Hekate Kutsal Alanı için olasılıkla iki durum geçerli idi. İlki gelenlerin kendilerini tanrıçanın huzurunda olduklarını hissetmelerini sağlayacak ve mistik bir hava kazandıran heykeller ve ikinci olarak inananların sunu olarak getirdikleri heykeltıraşlık eserleri. Bu çalışmada değerlendirdiğimiz üç parçanın hangi amaçla yapıldıklarını bilmek epigrafik kanıtımız olmadığı için neredeyse imkânsızdır. Ancak Kutsal Alanın heykeltıraşlık kalitesini ve çeşitliliğini göstermesi açısından önemlidir. Anahtar Kelimeler: Lagina, Hekate, Heykel, Tanrı, Tanrıça.  

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






2016


2015




Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi