Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 44
 İndirme 16
KURULUŞUNDAN ŞEMSÜ’L-MÜLÛK İSMAİL’İN ÖLÜMÜNE KADAR DIMAŞK ATABEGLİĞİ VE BÖLGEDE SURİYE-IRAK (MUSUL ATABEGLİĞİ) REKABETİ
2017
Dergi:  
Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bugünkü medeniyetimizin merkez kaynağı olan, Irak-Mezopotamya uygarlığının 3000 yıllık insanlığa önderlik etmiş parlak ve muhteşem bir dönemin ardından, Suriye bilhassa Geç Antikçağ’da dünyanın siyasi, ekonomik ve kültürel merkezi oldu. Medeniyet unsurları dünyaya buradan yayıldı. Ortaçağ’ın başlamasıyla birlikte bu coğrafyada derin bir sessizlik dönemine girerken sahip oldukları tüm değişikleri adeta kaybettiler. Miladi 11. Asrın başlarında dünyada yaşanan büyük siyasi, askeri ve ekonomik değişim ve dönüşüm, Suriye ve çevresinin bir kez daha tarihin ön saflarına geçmesine neden oldu. Asya’da Selçuk, Ön Asya’da Selçuklu adıyla büyük bir Türk-İslam İmparatorluğu kuran Oğuz Türkleri İran ve Anadolu ile birlikte Suriye’yi hâkimiyetlerine alarak Akdeniz’in doğusuna hâkim oldular. Aynı dönemde Papalık liderliğinde yeniden güçlenme sürecine giren Avrupa, Doğu hâkimiyetine giden yolda (II. Roma) Suriye ve Filistin çok önemli idi. İlk hamle olarak I. Haçlı Seferi esnasında isteklerine kısmen ulaşarak Urfa, Antakya, Trablus ve Kudüs’de hâkimiyet kuran Avrupa Haçlılarına, Türklerin liderliğindeki Müslümanlar bölgeye geniş ölçüde hâkim olma fırsatı vermediler ve istilalara direndiler. Makalemizde Suriye’deki bu direncin ilk safhaları konu edilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi
Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi