Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 188
 İndirme 30
Yeni Lisan Hareketi’nden Ölümüne Kadar Türk Basınında Ziya Gökalp
2013
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Yeni Türk edebiyatının en önemli millileşme ve yenileşme hareketi olan Yeni Lisan Hareketi, bir edebiyat hareketi olmakla birlikte, Türk dilinin sadeleşmesi ve günümüzdeki şeklini alması sürecini başlatması ile önemlidir. Yeni Lisan Hareketi’nin başlamasında öne çıkan isimler arasında yer alan Ziya Gökalp, edebiyatımızın millileşmesinde etkili olan bir edebiyatçı kimliği yanında, sosyoloji biliminin Türkiye’de kurulmasında oynadığı rol ile de öne çıkmıştır. Ziya Gökalp, fikirleriyle vatanımızın kurtarıcısı ve Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda meydana getirdiği yenilikler ve toplumun şekillenmesinde çizdiği yolda kılavuz olmuştur. O, özellikle Yeni Lisan Hareketi’nin gerçekleşme sürecinde, gerek nesirlerinde, gerekse şiirlerinde ele aldığı o gün için yeni konuların yanında, şiirlerini meydana getirirken kullandığı sade dil, milli şekil ve biçim özellikleri ile öne çıkar. Onun bu özelliği bütün edebiyat araştırmacıları ve eleştirmenleri tarafından kabul ve teslim edilir. Ziya Gökalp’ın bütün yönleriyle ele alınması, Yeni Lisan Hareketi’nin daha iyi anlaşılması, gündeme getirilmesi bakımından önemli katkılar sağlayacaktır. Bu büyük edebiyatçı ve fikir adamının, bu hareketin başlangıcından ölümüne kadar olan dönemde, Türk basınında ne şekilde ele alındığının ortaya konulması edebiyat tarihinin bir döneminin daha iyi aydınlatılması ve anlaşılması bakımından isabetli olacaktır. Bu makalede, bütün yukarıda bilinenler yanında Ziya Gökalp’ın, özellikle Yeni Lisan Hareketi’nin başladığı yıl olan 1911 ile ölüm yılı olan 1925 arasındaki dönemde, hayatı, düşünceleri, yayımladığı kitapları, kullandığı dil ve eserlerindeki şekil ve biçimsel tercihleri bakımından Türk basınında nasıl ve hangi yönleri ile dikkat çektiği ve ele alındığı ortaya konulacaktır.

Anahtar Kelimeler:

From New Language Movement To His Death Ziya Gokalp In The Turkish Press
2013
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

New Language Movement, which is the most important nationalization and renewal movement of the new Turkish literature, attracts attention by being the start of a period of simplification and reshaping in Turkish language besides its characteristic of being a literature movement. Ziya Gökalp, who was one of the leading names in the New Language Movement, shines out with the role he played in the formation of sociology field in Turkey not with his effective role in the nationalization of Turkish literature. Ziya Gökalp acted as the guide in the path that Mustafa Kemal Atatürk, saver of Turkish land and founder of the Turkish Republic, followed while bringing innovations and reshaping the society during the foundation of Turkish Republic. Especially during the New Language Movement, Ziya Gökalp attracted attention not just with the new issues he brought out with his prose and poems but also with the simple language, national form and shape he used in his poems. This characteristic of him is accepted and appreciated by all the literature researchers and critics. Being aware of these facts will contribute to better understanding and discussion of New Language Movement. However, besides the abovementioned facts, it would be very helpful to show how Turkish press talked about Ziya Gökalp in the period starting with this movement and ending with his death, in order to enlighten an important period of Turkish literature history. In this paper, how Turkish press talked about Ziya Gökalp and to which characteristics of him they attracted attention in the period between the start of New Language Movement (1911) and his death (1925) regarding his life, thoughts, writings, statements, published books, the language he used, his shape and form preferences in his poems will be discussed besides the abovementioned known facts about Ziya Gökalp.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 48.042
Turkish Studies