User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
  Citation Number 14
 Views 64
 Downloands 22
Örgütsel bağlılık ve örgütsel desteğin çalışan performansı üzerindeki etkisini inceleyen bir yapısal eşitlik model önerisi
2016
Journal:  
International Journal of Social Sciences and Education Research
Author:  
Abstract:

Bir örgütün rekabet avantajı elde etmesi, öğrenen bir kimliğe kavuşması, çevresine ayak uydurabilmesi hem örgütün çalışanlarına vereceği desteğe hem de çalışanların sadakatine, performansına, bağlılıklarına ve özverisine bağlıdır. Bu bağlamda çalışanların kendilerini değerli hissetmesi, işi sahiplenmesi, kalıcı olması ve performanslarını artırması için örgütün desteğini arkasında hissetmesi gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı örgütsel bağlılık ve örgütsel destekten oluşan örgütsel davranış değişkenlerinin, çalışan performansına etkilerini incelemektir. Üst düzey rekabetin bulunduğu bankacılık sektöründe çalışanların yüksek performans göstermeleri ve bulundukları organizasyonda çalışmaya devam etmek istemeleri hem kendilerinin hem de organizasyonlarının başarısını artıracaktır. Araştırmada kullanılan değişkenler ve yapısal eşitlik modeli için ulusal ve uluslararası literatür taraması sonucunda; bireysel davranış değişkenlerinden olan örgütsel bağlılık ve kurumsal davranış değişkenlerinden olan örgütsel desteğin çalışan performansı ile olan ilişkisinin birlikte ele alındığı bir yapısal eşitlik modeli önerilmiştir. Alan araştırması için seçilen evren, Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren 18 bankanın toplam 39 şubesinde çalışan yaklaşık 575 personelden oluşmaktadır. Çalışılan örneklem ise, analize elverişli 306 anketten oluşmaktadır. Ankette, araştırma modelinde yer alan “örgütsel bağlılık”, “örgütsel destek” ve “çalışan performansı” değişkenlerine ilişkin uluslararası çalışmalarla geçerliliği ve güvenilirliği onaylanmış ölçekler kullanılmıştır. Elde edilen veriler ışığında, SPSS ve AMOS programları kullanılarak araştırma hipotezleri sınanmıştır. Araştırma sonucunda “örgütsel bağlılık ile çalışan performansı arasında” ve “örgütsel destek ile örgütsel bağlılık arasında” olumlu ve anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. “örgütsel destek ile çalışan performansı arasında” anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Ancak, örgütsel destek ile çalışan performansı arasında örgütsel bağlılık değişkeninin aracı etkisi olduğu belirlenmiştir. Örgütsel destek ve örgütsel bağlılık arasında kabul edilen söz konusu etkinin güçlülüğü, aracılık etkisinin de gücünü arttırmıştır. Bu çerçevede, çalışanların fikirlerinin önemsenmesi ve kendisine işle ilgili veya iş dışı her konuda destek olunması performanslarını artıracaktır. Çalışanların düşüncelerini ciddiye almak, sağlık ve mutluluğuna önem vermek, amaçlarını ve değerlerini dikkate almak, kasıtlı olarak yapmadığı hatalarını affetmek ve sorunu olduğunda örgütün kendilerinin yanında olduğunu hissettirmek hususları önerilmektedir.

Keywords:

Citation Owners
Attention!
To view citations of publications, you must access Sobiad from a Member University Network. You can contact the Library and Documentation Department for our institution to become a member of Sobiad.
Off-Campus Access
If you are affiliated with a Sobiad Subscriber organization, you can use Login Panel for external access. You can easily sign up and log in with your corporate e-mail address.
Similar Articles




International Journal of Social Sciences and Education Research
International Journal of Social Sciences and Education Research