Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 26
 İndirme 11
3- İNTERNET KULLANIM ALIŞKANLIKLARI ÖLÇEĞİ GEÇERLİK VE GÜVENİLİRLİK ÇALIŞMASI
2016
Dergi:  
Electronic Journal of Education Sciences
Yazar:  
Özet:

İnternet, Türkiye’de yasak olduğu halde, cep telefonu üzerinden okul ve sınıflara girmiş olan yeni bir olgudur. İnternet ve cep telefonu, sınıftaki öğrenme çevresinin yeni bir değişkenidir. Zaman ve mekandan bağımsız bu sanal değişkenin, öğrencilerin öğrenmeleri üzerinde olumlu ve olumsuz etkileri söz konusudur. Yasal zemini olmadığı ve resmi programda öngörülmediği için bu etkiler, örtük (gölge) program unsurları olarak değerlendirilebilir. Literatürde, pedagojik bağlamda internet ve cep telefonuna yönelik çokça çalışma vardır. Ancak örtük program unsurları olarak internet ve cep telefonuna ilişkin çalışmalara rastlanmamıştır. Literatürdeki bu boşluğa katkı sağlamak üzere, bu çalışmada, öğrencilerin internet ve cep telefonu kullanım alışkanlıklarına yönelik bir ölçek geliştirilmesi amaçlanmıştır. Üniversite öğrencileri üzerinde yürütülen çalışma iki aşamada gerçekleştirilmiştir. Đlk aşamada, literatür taramasına dayalı olarak bir madde havuzu oluşturulmuştur. Bu maddeler, uzman görüşüne sunulmuş ve uygun bulunmayanlar elenmiştir. Ardından, kalan maddelere açımlayıcı faktör analizi yapılmış ve maddelerin iç tutarlılık katsayısı incelenmiştir. İkinci aşamada ise, doğrulayıcı faktör analizi çalışması yapılmıştır. Çalışmanın ilk aşamasında 250, ikinci aşamasında ise 154 üniversite öğrencisi yer almıştır. Açımlayıcı faktör analizi sonucunda Đnternet Kullanım Alışkanlıkları Ölçeği (İKAÖ)’nün toplam varyansın %44,075’ini açıklandığı görülmüştür. Ölçek maddelerinin faktör yükleri 0,54 – 0,79 arasında değişmektedir. Doğrulayıcı faktör analizi sonucunda kabul edilebilir bir uyum iyiliğine sahip olduğu söylenebilir (x²= 59,486, sd= 32, x²/sd= 1.859, RMSEA= .075, NFI= .90, CFI= .95, IFI= .95, GFI=.93). ĐKAÖ’nün iç tutarlılık katsayısı 0,86 olarak bulunmuştur. Üniversite öğrencilerinin internet kullanım alışkanlıklarına yönelik geçerli ve güvenilir bu ölçeğin, ilgili çalışmalara bir başlangıç olarak katkı sağlaması beklenebilir. Anahtar kelimeler: Ölçek geliştirme, Đnternet, Cep telefonu, Örtük öğrenme

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Electronic Journal of Education Sciences
Electronic Journal of Education Sciences