Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 18
 Görüntüleme 53
 İndirme 13
 Sesli Dinleme 1
UÇANSU ÇAĞLAYANLARI (Gebiz - ANTALYA)
2007
Dergi:  
Marmara Coğrafya Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türkiye yer şekilleri bakımından çağlayan oluşumuna çok elverişlidir. Ülkemiz topografyasının oldukça fazla engebeli olması da ülkemizde çok sayıda çağlayanın oluşmasında önemli rol oynamıştır. Ancak ülkemizde oluşmuş çağlayanların pek çoğu sadece yöre halkı tarafından bilinmekte olup ülkemiz genelinde fazlaca bilinmemektedir. Çağlayan veya şelaleler önemli turistik potansiyel doğal kaynaklar arasında yer alırlar. Çağlayanlar jeolojik ve jeomorfolojik doğal oluşumları ile ilginç birer doğa harikası olarak dikkati çekerler. Bu gün ülkemizde oluşmuş çağlayanlar yeterli ve uygun alt yapı yatırımları yapılıp tanıtılmaları kaydıyla önemli birer turistik çekim merkezi olabilirler. Ülkemizin az bilinen çağlayanlarından birisi olan Uçansu Çağlayanları Antalya il merkezinin 57 km kuzeydoğusunda yer alır. Uçansu çağlayanları, Türkiye'nin bilinenyüksek çağlayanlarındandır. Uçansu Çağlayanı’nın, Özlü Köyü güneyinden, Aksu Çayı’nın denize döküldüğü noktadan kuş uçuşu uzaklığı 38 km, deniz seviyesinden yüksekliği 400 m civarındadır. Çağlayanların etrafındaki eski kent kalıntıları ve doğal güzellikler buradaki turistik potansiyeli zenginleştirmektedir. Henüz yeterince tanıtılmadığını düşündüğümüz çağlayanların bu çalışma ile tanıtımı yapılarak “turizm başkenti” olarak nitelenen Antalya iline ve dolayısıyla ülke ekonomisine yeni bir zenginliğin kazandırılmasına katkıda bulunulacağı düşünülmektedir. Batı Toroslar üzerinde oluşum bakımından genel anlamda tekto-karstik bir sürecin eseri olarak meydana gelen bu çağlayanlar, doğayı tahrip etmeden gerekli turizm alt yapısı hazırlanarak hizmete sokulmalı, çevresindeki diğer zenginliklerle birlikte, mutlaka daha fazla değerlendirilmelerinin yolları aranmalıdır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Marmara Coğrafya Dergisi
Marmara Coğrafya Dergisi