Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 82
 İndirme 37
İbn Kutluboğa’nın İbn Hacer’e İtirazları Özelinde Hadis İlminde Tenkit Kültürü
2019
Dergi:  
Tasavvur / Tekirdağ İlahiyat Dergisi
Yazar:  
Özet:

İbn Hacer’in (ö. 852/1448) Nuhbetü’l-Fiker’i ve onun şerhi olan Nüzhetü’n-Nazar’ının, kendisinden sonra yazılan hadis usûlü eserlerine kaynaklık etmesi ve onları etkilemesi açısından usûl tarihinde önemli bir yeri vardır. Nitekim mezkûr eserler üzerine yapılan şerh ve hâşiye çalışmalarının çokluğu bu önemi ortaya koymaktadır.  Fıkıh ve hadis başta olmak üzere çeşitli ilim dallarında 100’ün üzerinde eser kaleme alan ve aynı zamanda İbn Hacer’in de talebelerinden olan Kasım b. Kutluboğa da (ö. 879/1474) bahsedilen eser üzerine çalışma yapan âlimlerden biridir. İbn Kutluboğa, hocası İbn Hacer’i birçok yönden eleştirmiş ve çeşitli katkılarda bulunmuştur. Bu makalede İbn Kutluboğa’nın Nüzhetü’n-Nazar üzerine yazdığı Hâşiyetü İbn Kutluboğa (el-Kavlu’l-Mübteker alâ Şerhi Nuhbeti’l-Fiker) adlı eserindeki itirazlar bağlamında kısaca red/itiraz kültüründen bahsedilerek örnekler ortaya konulacak ve mezkûr itirazlar esere hâşiye yazan ilgili bazı âlimlerin görüşleri çerçevesinde değerlendirilecektir. Ele alınan itirazlardan da anlaşılacağı üzere İbn Kutluboğa’nın polemik türü ve muhatabını ilzam edici itirazlarının neredeyse olmadığı ve yönelttiği kimi eleştirilerinde hadis usûlünde bilinen kurallardan farklı görüşler ortaya koyduğu tespit edilmiştir. Ayrıca İbn Kutluboğa’nın öne sürdüğü her itirazında isabetli yorumlar ortaya koymadığını da söylemek mümkündür.

Anahtar Kelimeler:

The Islamic State (the Islamic State) is the Islamic State (the Islamic State) and the Islamic State (the Islamic State) is the Islamic State.
2019
Yazar:  
Özet:

The work of Ibn Hajar (d. 852/1448) named Nuhbatu'l-Fiker and its explanation Nuzhatu'n-Nazar have an important role in the hadith literature and work as main sources. Explanations and further elaborations on these works show its importance. One of those who worked on them is November Ibn Qutluboğa (d. 879/1474) who is a student of Ibn Hajar and has various works in both fıqh and hadîth literature. Ibn Qutluboğa has contributed to the works of his teacher Ibn Hajar through his criticisms. In this article, the critics of Ibn Qutluboğa mentioned in his work named Hâshiyatu Ibn Qutluboğa (al-Qawlu'l Mubtakar alâ Sharhi Nuhbati'l-Fiker) will be analyzed along with the views of some other scholars. It has been determined that Ibn Qutluboğa, is far from polemics and has no binding objections. However, he has brought some new rulings to the hadith literature. Also, it can be said that not every objection of Ibn Qutluboğa is correct and accurate.

Anahtar Kelimeler:

Criticism In Hadîth Literature Through The Objections Of Ibn Qutluboga To Ibn Hajar
2019
Yazar:  
Özet:

The work of Ibn Hajar (d. 852/1448) named Nuhbatu’l-Fiker and its explanation Nuzhatu’n-Nazar have an important role in the hadîth literature and work as main sources. Explanations and further elaborations on these works shows its importance. One of those who worked on them is Kasım Ibn Qutluboğa (d. 879/1474) who is a student of Ibn Hajar and has various works in both fıqh and hadîth literature. Ibn Qutluboğa has contributed to the works of his teacher Ibn Hajar through his criticisms. In this article, the critics of Ibn Qutluboğa mentioned in his work named hâshiyatu Ibn Qutluboğa (al-Qawlu’l Mubtakar alâ Sharhi Nuhbati’l-Fiker) will be analyzed along with the views of some other scholars. It has been determined that Ibn Qutluboğa, is far from polemics and has nearly no binding objections. However, he has brought some new rulings to the hadîth literature. Also, it can be said that not every objection of Ibn Qutluboğa is correct and accurate.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Tasavvur / Tekirdağ İlahiyat Dergisi

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 383
Atıf : 321
2023 Impact/Etki : 0.135
Tasavvur / Tekirdağ İlahiyat Dergisi