Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 56
 İndirme 33
Cemâl-i Halvetî’nin Esrâr-ı Garîbe Adlı Mesnevisinin Halvetiyye’deki Etvâr-ı Seb’a Yazma Geleneği Açısından Değerlendirilmesi
2019
Dergi:  
İSTEM
Yazar:  
Özet:

Türkler arasında en yaygın tarikatlardan biri olan Halvetiyye, nefsin kötülükten ve günahtan arındırılmasını esas almaktadır. Bunun için de etvâr-ı seb’a denilen metot kullanılmaktadır. Özellikle Halvetî tarikatına mensup çoğu mutasavvıf nefsin yedi mertebesine işaret eden bu yedi tavır üzerine pek çok eser kaleme almıştır. Bu tarikatın önemli isimlerinden olan Cemâl-i Halvetî’nin de konuyla ilgili birkaç risâlesi olduğu bilinmektedir. Ayrıca son dönemde yayımlanmış olan Esrâr-ı Garîbe adlı mesnevisinde de bu konuyu ele aldığı tespit edilmiştir. Esrâr-ı Garîbe klasik mesnevi tertibine uygun olarak yazılmıştır. Tevhidle başlayan eser sırasıyla Hz. Peygamber (sav), Hz. Ebubekir, Hz. Ömer, Hz. Osman, Hz. Ali, Hz. Hasan ve Hüseyin için yazılan na’tlerle devam etmektedir. Ardından eseri kaleme alma sebebinden bahseden şair Âgâz-ı Kitâb başlığıyla asıl konuya geçmiştir. Bu bölümde önce tasavvufî olarak kalbin yedi tavrına sonra her tavrın arkasından o tavırla ilgili bir hikâyeye yer vermiştir. Bölümün sonuna doğru kalplerin tavırlarının temsillerini tek tek ele almış, yedi peygamberi yedi tavrın temsili olarak belirlemiştir. Şair her tavrı Kur’an’dan ayetlerle de desteklemiştir. Bu çalışmada Cemâl-i Halvetî’nin Esrâr-ı Garîbe adlı mesnevisi Halvetiyye’deki etvâr-ı seb’a yazma geleneği açısından değerlendirilmiş ve bu gelenek içerisindeki önemi ortaya konulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Cemâl-i Halvetî’nin Esrâr-ı Garîbe Adlı Mesnevisinin Halvetiyye’deki Etvâr-ı Seb’a Yazma Geleneği Açısından Değerlendirilmesi
2019
Dergi:  
İSTEM
Yazar:  
Özet:

The Turkish people, who are amongst the Turkish people, are the one who is amongst the Turkish people, who is amongst the Turkish people, who is amongst the Turkish people, who is amongst the Turkish people. It is also used by the method called the Seb. Many of them, especially those of the Halvetî tarikata, have taken a lot of paper on these seven attitudes, which indicate the seven stairs of the mutasavvıf nefsin. It is also known that the name of Cemâl-i Halvetî, which is one of the most important names of this taricate, has a number of messages on the subject. It was also revealed that in the last period published Esrâr-i Garîbe’s mesnevium this issue was discussed. It is written in accordance with the classical mesnevial thesis. It begins with HZ. The Prophet (peace and blessings of Allah be upon him) by HZ, HZ and HZ. by Osman, Hz. by HZ. It continues with the nations written for Hasan and Hussein. After that, the poet, who was the one who was the one who was the one who was the one who was the one who was the one who was the one who was the one who was the one. In this chapter he first tasavvufically put a story about that attitude behind every attitude after the seven attitudes of the heart. At the end of the chapter he addressed the representations of the attitudes of the hearts individually, and determined the seven prophets as representatives of the seven attitudes. The poet has all the signs of the Qur’an. In this study, Cemâl-i Halvetî’s Mesnevisi Esrâr-i Garîbe was assessed in terms of the tradition of writing etvâr-i seb in Halvetiyye and the importance of this tradition was revealed.

0
2019
Dergi:  
İSTEM
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
İSTEM

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 572
Atıf : 1.100
2023 Impact/Etki : 0.026
İSTEM