Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 85
 İndirme 43
MİLLİ MÜCADELE DÖNEMİNİN SİYASİ VE STRATEJİK AÇIDAN DEĞERLENDİRİLMESİ
2019
Dergi:  
Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

                                Öz Osmanlı Devleti, siyasi bağımsızlığının yitirilmesi anlamına gelen Mondros Ateşkes Anlaşması’nı 30 Ekim 1918 de imzalamıştır. İtilaf Devletleri, anlaşma maddelerini gerekçe göstererek Osmanlı coğrafyasını paylaşmaya yönelik kendi aralarında yaptık­ları gizli anlaşma kapsamında Anadolu’yu dört bir yandan işgale başlamışlardır. Başkent İstanbul13 Kasım 1918’de işgal edilmiş, 5 ay gibi kısa bir süre sonra, 15 Mayıs 1919’da Yunan ordusu, İtilaf Devletleri’nin özellikle de İngiltere’nin desteği ile İzmir’e çıkmıştır. Bu işgaller, Anadolu’nun her tarafına yayılmış, isyanlar artmış, azınlıklar yıkıcı faaliyetlere girişmişlerdir. Tüm bu olaylar neticesinde tarihten silinme noktasına gelen bir milletin yeniden kurtuluşu için manda ve himaye düşünceleri ortaya atılmıştır. Bu düşüncelerin gerekçelerini mantıklı bulmayan Mustafa Kemal Paşa, bu iş artık millete kaldı diyerek sağlam ve gerçek kararı ulus egemenliğine dayanan tam bağımsız yeni bir Türk Devleti kurmak şeklinde açıklamış ve kongrelerde ulus egemenliği esasını ilke olarak halka benimsetmiştir. Bu düşünceden hareketle, yurdun her köşesinde “Müdafaa-i Hukuk Cemiyetleri” şeklinde teşkilatlanmaya gidilmiştir. An itibariyle mevcut olan ulusal güç unsurları, ulusal iradenin emrinde kullanılarak yeni bir Türk devleti kurma hedefine ulaşılmıştır. Bu çalışmanın amacı, Millet iradesine dayanarak kurulan yeni Türk Devletinin kuruluş aşamasına kadar geçen Milli Mücadele sürecini, siyasi ve stratejik açıdan değerlendirmektir. Döneme ait olaylar kronolojik olarak incelenmiş, Milli Mücadele olgusunun, siyasi ve stratejik ilişkisi ortaya konulmaya çalışılmıştır. Anahtar Kelimeler: Özgürlük, Bağımsızlık, Ulusal Güç, Ulusal Siyaset

Anahtar Kelimeler:

MİLLİ MÜCADELE DÖNEMİNİN SİYASİ VE STRATEJİK AÇIDAN DEĞERLENDİRİLMESİ
2019
Yazar:  
Özet:

The Ottoman State signed the Mondros Treaty, which means the loss of its political independence, on 30 October 1918. The opposition states have begun to occupy Anatolia from four sides in the framework of the secret agreement they have made with each other to share the Ottoman geography by justifying the agreement. The capital of Istanbul was occupied on November 13, 1918, just five months later, on May 15, 1919, the Greek army went to İzmir with the support of the opposition states, especially England. These occupations spread throughout the Anadolu, the rebellions increased, the minorities began devastating activities. As a result of all these events, the thoughts of mand and guardian for the redemption of a nation that came from history to the point of disappearance were revealed. Mustafa Kemal Pasha, who did not find the reasons for these opinions reasonable, declared the solid and real decision to establish a completely independent new Turkish state based on the nation's sovereignty and adopted the basis of the nation's sovereignty as a principle in congresses. With this thought, it was going to be organized in every corner of the country in the form of "Mudafah-i Legal Communities". The elements of national power that are now in existence have been used under the command of national will to the goal of establishing a new Turkish state. The aim of this study is to evaluate the national struggle process, which has passed through the establishment stage of the new Turkish state, based on the will of the people, from a political and strategic point of view. The events of the period have been chronologically studied, the facts of national struggle, the political and strategic relationship have been tried to be revealed. Keywords: freedom, independence, national power, national politics

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler
Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 268
Atıf : 613
2023 Impact/Etki : 0.183
Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi