Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
 İndirme 1
Yemen’de Osmanlı-ingiliz Sınır Görüşmeleri Gölgesinde Yapılan Antlaşma: Dean(yemen) İ’tilafnamesi ve Osmanlı Matbuatı
2022
Dergi:  
Ortadoğu ve Göç
Yazar:  
Özet:

19. yüzyıldan itibaren artık çöküş evresine giren Osmanlı Devleti bir takım yerel isyanlarla mücadele etmek zorunda kalımıştır. Devleti askeri, siyasi ve ekonomik olarak güç durumda bırakan isyanlardan biri de Yemen’de bulunan İmam Yahya isyanıdır. İlk olarak 1904-1905 yıllarında isyan eden İmam Yahya, başarılı olamamış ancak tamamen de bertaraf edilememiştir. 1905’ten sonra isyan için uygun zamanı bekleyen İmam, Meşrutiyetin yeniden ilan edilerek II. Abdülhamid’in hal edildiği siyasi buhran döneminde ikinci kez isyana kalkışmıştır. İttihat Terakki yönetimi isyanı bastırmakta başarısız olunca 1911 yılında İmam Yahya ile bazı maddeleri gizli olan bir İtilafname imzalamıştır. Resmi evrakta Yemen İtilafnamesi olarak geçen bu anlaşma Yemen’de bir takım idari ve siyasi değişiklikleri de beraberinde getirmiştir. II. Meşrutiyet döneminde sansürün kaldırılması ile birlikte ülkede birçok yeni gazete yayın hayatına başlamıştır. Bu gazeteler arasında İttihat Terakki’ye yakın olanların yanında ona muhalefet edenler de mevcuttu. Bu gazetelerin hemen hepsi değişik siyasi fikirleri savunuyordu. Bu nedenle aynı konu gazete sütunlarında farklı şekillerde tartışılıyordu. Yemen itilafnamesi de imza edildikten sonra gazetelerde belirli süre de olsa tartışılan konulardan biri olmuştu. Gazetelerin farklı siyasi fikirlere sahip olması anlaşmayı farklı şekilde yorumlamalarını da beraberinde getirmiştir. Bunun yanında anlaşma maddelerinin bir kısmının gizli olması gazetelerin de meseleyi tam kavrayamamasına neden olmuştur. Tanin, Alemdar, Basiret, Sabah gibi önde gelen gazetelerdeki haberlerle Osmanlı arşivindeki anlaşma metni karşılaştırdığımızda bunu rahatlıkla görebiliyoruz. Bu makalede o dönemde yayın yapan gazetelerin konuyu ele alış biçimleri ve o dönemki matbuatın konudan ne kadar haberdar oldukları anlaşılmaya çalışılacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Null
2022
Yazar:  
0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Ortadoğu ve Göç

Alan :   Eğitim Bilimleri; Güzel Sanatlar; İlahiyat; Sağlık Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 189
Atıf : 833
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini