Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 65
 İndirme 29
A GRUBU SEYAHAT ACENTALARINDA BİLGİ TEKNOLOJİLERİNİN KULLANIMINA YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA: ANTALYA ÖRNEĞİ
2019
Dergi:  
Paradigma: İktisadi ve İdari Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Son yıllarda bilgi teknolojilerinde yaşanan gelişmelerle birlikte internet, tüketiciler açısından bilgi aramada önemli bir kanal haline gelmiştir. Seyahat acentalarının önemli fonksiyonlarından biri olan enformasyonun internet yoluyla gerçekleştiği görülmektedir. Tüketicilerin seyahat acentaları aracılığıyla yaptıkları turistik ürün satın alma faaliyeti de yerini internet üzerinden satın almalara bırakmıştır. Internetin gücünü fark eden seyahat acentaları bu değişimin gerisinde kalmamak ve rekabet avantajı sağlayabilmek için işletmelerinde merkezi rezervasyon sistemlerine yer vermeye başlamışlardır. Bu çalışma seyahat acentalarında global dağıtım kanallarının ve merkezi rezervasyon sistemlerinin kullanım oranlarını ortaya çıkarmak ve acentalar açısından önemini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla Antalya ilinde faaliyet gösteren 84 seyahat acentası yöneticilerine anket uygulanmıştır. Araştırma sonucuna göre işletmelerin web sitesi kullanımıyla internetin müşteriye fayda ve işletmeye fayda değişkeni arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. İşletmelerin faaliyet yıllarıyla internetin müşteriye fayda ve işletmeye fayda değişkeni arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır.   

Anahtar Kelimeler:

A Group Research on the Use of Information Technologies in Travel Agencies: An example of Antalya
2019
Yazar:  
Özet:

With the developments in information technology in recent years, the internet has become an important channel for consumers in search of information. Information, which is one of the important functions of travel agencies, is seen through the internet. The activity of consumers purchasing tourist products through travel agencies has also left its place for purchases via the internet. Travel agencies that realize the power of the internet have started to place central booking systems in their in order to not be behind this change and to provide a competitive advantage. This study was carried out in travel agencies with the aim of revealing the rates of use of global distribution channels and central booking systems and demonstrating their importance for agencies. For this purpose, a survey was carried out to the managers of 84 travel agencies operating in Antalya province. The research finds that there is no significant difference between the use of the website and the benefit of the customer and the benefit of the business. There is no significant difference between the business’s years of activity and the variation of the benefit to the customer of the internet and the benefit to the business.

Anahtar Kelimeler:

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Paradigma: İktisadi ve İdari Araştırmalar Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 241
Atıf : 917
2023 Impact/Etki : 0.135
Paradigma: İktisadi ve İdari Araştırmalar Dergisi